niedziela, 28 kwietnia 2013

Błonnik.




Jest to włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego zaliczany do węglowodanów złożonych ,które przechodzi przez organizm w postaci niezmienionej,nie ulegając trawieniu i wchłanianiu. Jeśli w takim razie tylko przelatuje przez organizm dlaczego jest tak ważny?


Rola błonnika:
  • Przyspiesza metabolizm i reguluje trawienie.
  • Pęcznieje w żołądku przez co syci, ale nie tuczy.
  • Usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom), wchłania wodę usuwając z organizmu niebezpieczne toksyny oraz niestrawione resztki pokarmu,a także zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem.
  • Wpływa korzystnie na normalizację poziomu cukru we krwi, przez co obniża apetyt na słodycze oraz zapobiega cukrzycy.
  • Dba o serce, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi,zmniejszając jego wchłaniania oraz zwiększenie wydalania z kałem.
  • Tworzy korzystne podłoże flory bakteryjnej jelit.




 
Rodzaje błonnika:

  • Błonnik rozpuszczalny tworzy w przewodzie pokarmowym rozdaj żelowej galaretki, która wypełnia jelita i daje poczucie sytości. Znajduje się m.in. w owocach, warzywach, płatkach i otrębach owsianych. Obniżania poziom cholesterolu. Reguluje wchłanianie glukozy.
  • Błonnik nierozpuszczalny nie jest trawiony, ani wchłaniany. Czyści jelita z niestrawionych resztek pokarmowych,przyśpiesza trawienie.Ponadto pęcznieje w żołądku, zapewniając na długi czas uczucie sytości.Występuje głównie w produktach pełnoziarnistych, grochu, fasoli i warzywach liściastych.



Źródła błonnika:  

( g na 100g produktu)
 

agrest 4,6
buraki 2,2
cebula 1,7
czarne jagody 3,2
czarna porzeczka 8
czereśnie 1,2
chleb pszenny razowy 5,0
chleb żytni razowy 6,2
cytryna 4,0
daktyle 8,7
figi suszone 12
groch (ziarno suche) 17,0
gruszki 2
jabłko 1,8
jeżyny 7,3
kalarepa 4,4
kapusta biała 2,5
kasza gryczana 5,9
makaron dwujajeczny 5,3
maliny 6,7
marakuja 15,9
marchew 2,4
migdały 12,9
otręby pszenne 42,4
orzech laskowe 9,8
orzechy włoskie 6,5
pietruszka korzeń 4,9
płatki owsiane 6,9
płatki żytnie 11,6
pomidory 1,2
porzeczki czarne 7,9
pumpernikiel 7,2
rodzynki 6,5
ryż brązowy - 8,7
seler 4,9
soja (ziarno suche ) 15,7
szpinak 2,1
śliwki suszone 9,4
wiórki kokosowe 21,1
żurawina 4,7

W danej porcji:

łyżka otrąb 4 g,
bakłażan – 7,5 g,
pół szklanki suchych nasion fasoli, soi czy grochu 15 g,
kromka chleba graham 2,5 g
3 łyżki pęczaku (po ugotowaniu) 2,9 g
łyżka otrąb pszennych - 2,1 g
średnia marchewka - 3,5 g
10 brukselek - 5,4 g
szklanka kapusty - 3,8 g
1 średnie jabłko - 2,8 g
1 średnia gruszka - 2,1 g
1 Suszona śliwka - 2,2 g
pół szklanki rodzynek - 8,4 g
garść orzechów - 8 g







Zalecane dzienne spożycie błonnika:

Zalecana dawka błonnika wynosi to ok. 20 do 40 g. Taką ilość zapewnia np. regularne spożywanie pełnoziarnistych płatków śniadaniowych, pieczywa, kasz i makaronów, a także co najmniej 1,2 kg warzyw i owoców. Można też dodawać do potraw otręby lub zażywać produkty błonnikowe.





Niedobór błonnika:

Niedobór błonnika prowadzi m.in. do zaparć oraz wzdęć,a także nasilenia występowania wielu chorób.


Nadmiar błonnika:

Może wywołać bóle,wzdęcia, przelewanie w jelitach, ogranicza wchłanianie niektórych składników mineralnych co może skutkować niedoborami żywieniowymi (żelazo, magnez, cynk, wapń) .Nadmiar błonnika może również osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych.


Zbyt duża dawka błonnika naraz może powodować wzdęcia, a nawet biegunki,a zamiast pomagać,szkodzi.



Należy pamiętać: By wraz ze spożyciem błonnika zwiększać ilość wypijanej wody minimum 2ldziennie.


3 komentarze:

  1. dla mni to pewniak przy odchudzaniu

    Przy spożywaniu błonnika nalezy dostarczać odpowiedniej ilości wody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak tak wiem napisałam o tym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja czasem mam wrażenie, że jem go aż za dużo. Dziwnym trafem lubię wszystko co jest jego źródłem. A o tej wodzie nie wiedziałam. Dzięki dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...