wtorek, 23 kwietnia 2013

Przyprawy i zioła.


O przyprawach pisałam również tutaj ale w tym poście przedstawie również inne wartościowe przyprawy i zioła oraz ich zastosowanie:) Miłego czytania:)


 


''Zioła towarzyszą ludziom od setek lat. Cenione za walory smakowe i zdrowotne, zyskują coraz większą popularność, stanowiąc znakomity dodatek do wielu potraw. Prawdziwym hitem od pewnego czasu są zioła w doniczkach, które można kupić w niemal każdym markecie lub wyhodować je samemu.''


                                       


Zioła i ich wpływ na organizm:
  • Regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • Ułatwiają trawienie,
  • Pomagają w usuwaniu toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii.
  • Wpływają także na pracę i funkcjonowanie układów nerwowego, krążenia oraz oddechowego.
  • Cenne i ważne właściwości ziół wynikają z ich składu zawierają one wiele substancji czynnych, m.in. garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki gorczycowe oraz witaminy i składniki mineralne. W codziennej kuchni nie powinniśmy więc ich żałować.

  • Anyż gwiazdkowy owoc badianu, w środku znajduje się eteryczny olejek lotny, używany do produkcji likierów, perfum i aromatyzowania lekarstw.

Ma korzystny wpływ na: układ pokarmowy, działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Nadaje się do: gotowanych jarzyn,sałatek, mięs, marynat, ciast i deserów. Można go łączyć z cynamonem, imbirem, pieprzem i koprem włoskim. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, syropów, likierów.



  • Bazylia zawiera witaminy A, C i B5 oraz potas, żelazo, wapń i magnez.Aromat zawdzięcza aktywnym olejkom eterycznym. Bywa też stosowana jako afrodyzjak dla kobiet i środek na poprawienie płodności.Świeżą bazylię dodaje się do potrawy tuż przed jej podaniem.

Ma korzystny wpływ na: wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jest pomocna w walce ze wzdęciami i kolką. Działa też na układ nerwowy, rozjaśnia umysł, zwłaszcza podczas intensywnej pracy czy nauki, usuwa zmęczenie, ułatwia zasypianie

Nadaje się do: dań kuchni śródziemnomorskiej, do świeżych pomidorów oraz dań przyrządzanych na ich bazie, do sałatek z ryżu, dań z cukinią, grzybami i fasolą oraz różnych ryb.Prócz tego stosuje się ją jako przyprawę do zup, mięs, duszonych warzyw czy twarożku.


  • Chili bogata w witaminy A, C. Za jej bardzo ostry smak odpowiada kapsaicyna.

Ma korzystny wpływ na: wspomaga procesy trawienne,rozgrzewa,wspomaga metabolizm. Chili stymuluje też wytwarzanie endorfin, hormonów odpowiedzialnych za stany euforycznie, przez co pozytywnie wpływa na samopoczucie.
 

Nadaje się do: kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych, ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodana do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem.


  • Curry to mieszanka przypraw, której stosowanie zapoczątkowano w Indiach.
 Nadaje się do: pikantnego sosu do warzyw, ryb i mięs.


  • Cynamon występuje w formie sproszkowanej lub jako zwinięte w rulonik laski. Słodkawo korzenny, lekko piekący smak zawdzięcza olejkowi cynamonowemu.

Ma korzystny wpływ na: przeziębienia, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry oraz w chorobach kobiecych.Wspomaga trawienie.
 

Nadaje się do: słodzenia potraw, ryżu, a także jako dodatek do pieczonych jabłek, ponczu,soków i grzanego wina. Nadaje się również do przyprawiania mięs i ryb.


  • Cząber nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed zakończeniem gotowania, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw.
 
Ma korzystny wpływ na : przeciwdziała wzdęciom,reguluje perystaltykę jelit i pobudza trawienie. Prócz tego powstrzymuje również rozwój pasożytów w przewodzie pokarmowym.

Nadaje się do: niemal wszystkich potraw. M.in. roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Cząber używany jest zarówno w formie świeżej jak i suszonej.


  • Czosnek bogaty w witaminę C, pobudza apetyt. Zawiera związki nazywane fitoncydami, działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo.Zapach czosnku można częściowo złagodzić, świeżą natką pietruszki, selerem, lubczykiem, ziarnkami kawy lub goździkami.

Ma korzystny wpływ na: obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję serca i przeciwdziała miażdżycy. Prócz tego działa też przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.Ma też właściwości odkwaszające.

Nadaje się do: zup i sałatek, wędlin, ryb, zup , sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat.


  • Czubrica czerwona jest to mieszanka ziół złożona najczęściej z papryki, cząbru, soli i pieprzu. Pasuje do czerwonych mięs, pieczeni, sałatek i sosów.

Czubrica zielona to mieszanka przypraw oregano i majeranku, pietruszki i cząbru.

Idealna do mięs czerwonych, pieczeni, sosów, drobiu, ryb, sałatek i jaj.


  • Estragon stanowi źródło witaminy A i C oraz składniki mineralne m.in. jod a także flawonoidy i fitosterole. Nie należy go gotować a jedynie dodać do gotowej potrawy.Może być stosowany jako zamiennik soli kuchennej.

Ma korzystny wpływ na: poprawia trawienie,działa na organizm pobudzająco i lekko moczopędnie

Nadaje się do: pieczonych kurczaków i ich nadzienia, sosu tatarskiego, awokado, dań rybnych, sałatek,jajek, lekkich zup i steków


  • Gałka muszkatołowa ma korzystny wpływ na: przeciwdziała wzdęciom,ma również zastosowanie lecznicze w terapii zaburzeń oskrzelowych i reumatyzmu.

Nadaje się do: dań ze skorupiaków, mięs,jaj,serów, bigosów, pierników,produktów mlecznych deserów.


  • Garam masala to mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Dominuje smak cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kminu. Przyprawa ta łączy w sobie w idealny sposób smaki słodki i ostry.

Nadaje się do: warzyw, ryb, ryżu, potraw kuchni wschodniej.


  • Gorczyca biała

Ma korzystny wpływ na: wydzielanie soku trawiennego, wodny wyciąg stosowany jest w chorobach przewodu pokarmowego, zaparciach i niestrawności.

Nadaje się do: marynat, wędlin, maseł ziołowych, majonezów, surówek. Świetnie nadają się do kwaszonych i konserwowanych ogórków i innych warzyw z octem.


  • Gorzczyca czarna

Ma korzystny wpływ na:środek przeciwzapalny i przeczyszczający.

Nadaje się do: do marynat, maseł ziołowych, majonezów i surówek. Zwykle przed podaniem praży się ją by wydobyć jej ostry aromat.


  • Goździki Piekący smak oraz charakterystyczny zapach zawdzięczają olejkowi zawierającemu eugenol.
 
Ma korzystny wpływ na: dezynfekują rany i wspomagają ich zabliźnianie, uśmierzają ból oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie żołądka.

Nadaje się do: pikantnych jak i słodkich potraw. Pasują do pieprzu, cebuli, czosnku, kardamonu, cynamonu i liści laurowych.


  • Imbir

Ma korzystny wpływ na :pracę serca, ma działanie rozluźniające. Łagodzi mdłości i kaszel i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Nadaje się do: pikantnych mięs, ciast, herbaty, sałatek owocowych oraz wędliny. Imbir dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem sojowym.


  • Jałowiec

Ma korzystny wpływ:poprawia krążenie krwi i ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Przy tym działa moczopędnie.

Nadaje się do: przyprawiania mięs, dziczyzny i sosów. Nadaje się również do marynat i konserw, octu oraz kiszonej kapusty.


  • Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie.

Ma korzystny wpływ na: wzmacnia ściany żołądka, ułatwia trawienie białek i pobudza apetyt. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.


Nadaje się do: do sosów i sałatek,pierników, kompotów i owocowych deserów. Bardzo dobrze komponuje się z azjatyckimi przyprawami.



  • Kmin rzymski (kminek)

Ma korzystny wpływ na: poprawia trawienie,zapobiega wzdęciom.

Nadaje się do: do dań mięsnych,inspirowanych kuchnią meksykańską i indyjską, do sałatek drobiowych, do niektórych potraw z jaj (nadziewane, pasty jajeczne), do posypywania serów twarogowych i podpuszczkowych,do kapusty kiszonej stosowany też do pieczywa i ciastek.


  • Kolendra

Ma korzystny wpływ na: na układ nerwowy, łagodzi skurcze, pobudza apetyt oraz wspomaga procesy trawienne.

Nadaje się do: sosów i zup, konserwowania kapusty, papryki i mięsa.

Wysoka temperatura znacząco osłabia właściwości smakowe kolendry, należy ją dodawać do potraw pod koniec gotowania.


  • Koper bogaty w witaminę C i minerały.

Ma korzystny wpływ na: zapobiega wzdęciom, wspomaga procesy trawienne i pobudza apetyt. Ma również działanie wyciszające.

Nadaje się do: ziemniaków, zup i sałatek, kiszenia ogórków. Można go dodać do niemal każdej potrawy.


  • Kozieradka ma gorzkawy smak, podobny do curry i przypomina nieco przypalony cukier.

Ma korzystny wpływ na: Stosuje się ją w stanach wychudzenia i osłabienia. Pobudza apetyt i przyspiesza przemianę materii. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe.

Nadaje się do: do kawy, pieczywa i ciast. Dostępna jest zarówno w postaci całych jak i mielonych ziaren.


  • Kurkuma

Ma korzystny wpływ na:łagodzi schorzenia żołądka, pęcherzyka żółciowego i nerek. Ma także właściwości odkażające.

Nadaje się do: zup, sosów, makaronów, omletów i owoców morza.


  • Len
 
Ma korzystny wpływ na: stosuje się przy nieżytach jelit, żołądka, pęcherza i dróg moczowych. Poprawia kondycję skóry.



  • Liść laurowy
 
Ma korzystny wpływ na: zapobiega wzdęciom i wspomaga trawienie a poza tym stosowany jest przy leczeniu kaszlu, reumatyzmie, chorobach skór i zaburzeniach krążenia. Ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Nadaje się do: zup, marynat i galaret oraz potraw mięsnych, szczególnie dziczyzny i wołowiny.


  • Lubczyk słynie jednak jako afrodyzjak. Podobno rozbudza namiętność i wzmaga popęd seksualny.
 
Ma korzystny wpływ na:łagodzi bóle menstruacyjne i działa moczopędnie i jest przydatny przy terapii nieżytów dróg moczowych i niewydolności nerek.

Nadaje się do: zup i sałatek. Znakomicie nadaje się do rosołów i bulionów.


  • Majeranek
 
Ma korzystny wpływ na:wspomaga przede wszystkim trawienie, hamuje objawy biegunki i działa uspokajająco. Jest stosowany również do leczenia astmy i bezsenności.

Nadaje się do: ciężkostrawnych potraw, zwłaszcza tłustych mięs oraz do roślin strączkowych. Jego smak dobrze współgra z rozmarynem, tymiankiem i szałwią.


  • Melisa

Ma korzystny wpływ na: działanie wyciszające i uspokajające. Melisę stosuje się w terapii zaburzeń nerwowych i bezsenności. Prócz tego pomaga zwalczać przeziębienia i pobudza apetyt.

Nadaje się do: Stosuje się ją do przyrządzania sałatek, zup, warzyw, soków oraz drobiu. Jej liśćmi obkłada się ryby morskie w celu usunięcia ich specyficznego zapachu,do dań na słodko,jest doskonałym dodatkiem do deserów, budyniu lub słodkich koktajli.


  • Mięta

Ma korzystny wpływ na: pobudzają wytwarzanie kwasów żołądkowych i jest wykorzystywana przy terapii chorób żołądka o podłożu nerwicowym. Uznawana jest za afrodyzjak.

Nadaje się do: sałatek, zup, sosów, nalewek i napojów chłodzących. Poza tym przyprawią się nią pieczona baraninę, jagnięcinę, drób zapiekanki. Jest również używana do sporządzania mięsnych marynat.


  • Natka pietruszki obfituje w żelazo i wit. A, B i C.
 
Nadaje się do: zup, gulaszów, sałatek, farszów, potrawek i sosów. Świeża natka, dodana na początku gotowania, znakomicie podnosi aromat rosołu. Doskonale nadaje się do przyrządzania masełek ziołowych i twarożków.


  • Oregano
 
Ma korzystny wpływ na: dezynfekujące, odtruwające, rozkurczowe, przeciwbiegunkowe i wykrztuśne.

Nadaje się do: sosów, sałatek, ryb, wędlin,mięs. Jest również bardzo popularnym dodatkiem do pizzy i spaghetti. Dobrze komponuje się z tymiankiem, pieprzem i bazylią.


  • Papryka bogata w witaminy z grupy B i witaminę C .
 
Ma korzystny wpływ na:wspomaga odporność i wspomaga trawienie.

Nadaje się do: często dodaje się ja do potraw z drobiu. Poza tym doprawia się nią zupy sałatki i sosy a także potrawy z ryżu. Rozróżnia się jej kilka odmian, które różnią się barwą i smakiem.


  • Pieprz bałkański

Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzi gorczyca, czosnek, papryka mielona ostra, lubczyk i majeranek. Doskonała przyprawa do dań mięsnych i rybnych.


  • Pieprz biały

Smak i zapach tego pieprzu białego jest nieco delikatniejszy niż pieprzu czarnego. Jego ziaren używa się do zup, bulionów i marynat oraz do dekoracji potraw.


  • Rozmaryn

Nadaje się do: do potraw z jajek, do sufletów, zapiekanek, omletów, do mięs i mięsnych farszy, do zup, bulionów, wywarów.


  • Szafran
 
Nadaje się do: przyprawiania dań z ryżu, owoców morza, ciast, zup rybnych, dań z kurcząt.


  • Szałwia

Ma korzystny wpływ na: pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi.

Nadaje się do: do serów i dań na bazie serów, sałatek warzywnych z drobiem i owocami morza, do dań mięsnych duszonych i pieczonych, do marynat, do drobiu smażonego, sosów, bulionów i wywarów mięsnych i rybnych, do smakowych maseł i dipów.


  • Tymianek pospolity
 
Ma korzystny wpływ na:ułatwia trawienie.

Nadaje się do: tłustych mięs. Dobrze komponuje się z czosnkiem i cebulą. Można dodawać go do farszów, pasztetów, zup, sosów, pizzy, ziemniaków i potraw z dyni. Osłabia też zapach ryb.


  • Wanilia
 
Nadaje się do: słodkich wyrobów.Przyprawę można łączyć z cynamonem, imbirem i goździkami.


  • Ziele angielskie

Nadaje się do: do zup, mięs, marynat, potraw z kapusty, gotowanych ryb i owoców morza, do kompotów.



Ciekawostki dotyczące przypraw:

-Przed użyciem przyprawy można rozetrzeć ją w palcach by uwolnić jej aromat.

-Wiele przypraw i ziół, można uprawiać samodzielnie.

-Niektóre przyprawy dodawać należy pod koniec gotowania, aby nie straciły swojego aromatu ani właściwości.

-Niektóre przyprawy osłabiają działanie drugich.

-Suszone zioła przechowywać należy w słoiczku lub papierowej torbie by zachowały aromat oraz właściwości.

-Najstarszymi przyprawami świata są prawdopodobnie cynamon, kminek i imbir

-Szałwia, rozmaryn, kurkuma, papryka chili, imbir i cynamon to najzdrowsze przyprawy na świecie.

-Przyprawy bywają używane jako afrodyzjaki. M.in.: chili, chrzan, cynamon, czosnek i pieprz.

-Spożycie ostrej przyprawy powoduje wytworzenie przez organizm opiatów i endorfin, które dają uczucie szczęścia.

-Najbardziej aromatyczna przyprawa to majeranek.

-Lubczyk ogrodowy to aromatyczna przyprawa może zastąpić kostki rosołowe oraz przyprawy typu "Maggi".




Książki o ziołach i przyprawach:

-Andrzej Skarżyński ''Zioła czynią cuda''
Lista ziół oraz opis na co działa i jakie ma właściwości.


-Ojciec Klimuszko ''Ziołolecznictwo''
Wykaz schorzeń podane do nich odpowiednie mieszanki ziołowe.


-Książki Stefani Korżawskiej


-A.Popis-Witkowska ''Przyprawy do każdej potrawy''

Spis przypraw,ich właściwości i zastosowanie.


-Moja lista stron z informacjami o ziołach i przyprawach: klik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...