poniedziałek, 20 maja 2013

Encyklopedia owoców cz.I.


O owocach wspominałam m.in. też tutaj. Co prawda suszone,ale mają podobne właściwości jak świeże.



Owoce oprócz warzyw, są największym źródłem witamin i składników mineralnych:

  • witamina C,
  • prowitamina A (beta-karoten),
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • błonnik,


Owoce pomocne są:


  • w odkwaszaniu organizmu,
  • wzmacnianiu organizmu,
  • przyśpieszaniu metabolizmu,
  • łagodzą wiele dolegliwości.

 
Uwaga: 
Zawierają zarówno sporo witamin, ale również mnóstwo fruktozy która jest cukrem prostym. Wiele osób myśli, że fruktoza jest zdrowym zamiennikiem białego cukru, fruktoza ma działanie takie same jak biały cukier. Wszystkie ciasta, biały chleb, makarony są szybko trawione, jednak podnoszą ilość cukru we krwi jednocześnie przyczyniając się do produkcji insuliny – najważniejszego hormony odpowiedzialnego za rozrost tkanki tłuszczowej w organizmie. Pod wpływem insuliny komórki tłuszczowe nie tylko zwiększają swoją objętość ale również broni tego co już jest.''

I o tym dlaczego owoce z małą ilością fruktozy są lepsze(klik)



Agrest klik zawiera sporo witaminy C,witaminę A, witaminy z grupy B,kwas organiczny,błonnik oraz cenne minerały (żelazo, magnez, fosfor, wapń).


  • suszony działa przeczyszczająco,świeży zapobiega zaparciom,
  • wspiera odporność,
  • usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • wspiera układ kostny i mięśniowy,
  • zapobiega anemii,
  • poprawia humor,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
  • działa moczopędnie,
  • sprawdza się jako naturalny peeling,
  • maseczka agrestowa ma działanie wygładzające i rozjaśniające.



Ananas klik Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego. Bogate w witaminę C,bromelie(rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych.) betainę,składniki mineralne, potas, chlor, sód, fosfor, siarka, wapń, żelazo oraz jod i mangan.


  • wzmacnia system odpornościowy,
  • ochrania przed wolnymi rodnikami,
  • oczyszcza organizmu z obumarłych komórek,
  • posiada właściwości wspomagające trawienie,
  • rozpuszcza zatory naczyń krwionośnych,
  • zapobiega osteoporozie i złamaniom kości,
  • sprzyja produkcji energii przez organizm,
  • działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo,
  • wpływa korzystnie na pracę nerek,
  • wspomaga leczenie zaburzeń nerwowych i niektórych chorób,
  • zapobiega wiotczeniu mięśni,
  • wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne,
  • powoduje również spalanie nadwyżek kalorycznych,
  • na wzdęcia i zaparcia.



Arbuzy klik
są bogate w likopen odpowiedzialny za mocno czerwone zabarwienie. Są źródłem potasu,witaminę C i A,witaminy z grupy B oraz beta karotenu.

  • utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi,
  • dzięki citrulinie arbuz poprawia ochotę na seks,
  • walczy z impotencją, niczym viagra,
  • poprawia przepływ krwi,
  • słodki, orzeźwia, dostarczając mnóstwo wody dając uczucie sytości,
  • reguluje ciśnienie i temperaturę ciała,
  • usprawnia pracę mózgu, a zwłaszcza koncentrację i pamięć,
  • oczyszcza organizm,
  • wspomaga pracę nerek,
  • nawilża skórę,
  • łagodzi stany zapalne dziąseł i rany,
  • poprawia proces trawienia,
  • pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.


Aronia jest cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.
 

  • wykazano antymutagenną aktywność antocyjanin zawartych w owocach aronii.
  • usuwa złogi cholesterolu z żył,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • zapobiega m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • zmniejsza skutki napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera),
  • wzmacnia odporność na promieniowanie UV,
  • łagodzi dolegliwości wątroby oraz trzustki,
  • zmniejsza skutki uboczne leków używanych przy leczeniu nowotworów,
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
  • zmniejsza napięcie nerwowe,
  • zabezpiecza przed wadami wzroku,
  • zmniejsza pragnienie,
  • zmniejsza glukozę na czczo.


Awokado klik
mimo iż awokado ma dużą zawartość tłuszczu, to nie ma się czego obawiać, gdyż są to korzystne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi. Jest cennym źródłem witaminy A,B, E K, C, H oraz PP, a także potasu, wapnia, fosforu, kwasu foliowego i błonnika.

  • chroni przed miażdżycą,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • działa odmładzająco,
  • cenne dla wyglądu skóry i włosów,
  • reguluje rytm serca i pracę systemu nerwowego,
  • działa korzystnie na wzrok,
  • wzmacnia kondycję fizyczną,
  • zapobiegania infekcjom jelit,

Owoc ten uznawany jest ponadto za afrodyzjak, czyli środek wzmagający popęd płciowy.


Banany klik zawierają witaminy: A, B6 i kwas foliowy oraz witaminy C, E i PP. Składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, mangan, jod, kobalt i selen, skrobia i serotonine.


  • wzmacniają serce i układ mięśniowy,
  • chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia,
  • wzmacniają organizm,
  • są bogatym źródłem cukrów potrzebnych do pracy mózgu,
  • uspokajają, przywracają dobry humor (dzieki seratoninie),
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • dostarczają energii do pracy mięśni,
  • odkwaszają organizm,
  • poprawiają stan skóry.


Brzoskwinia klik zawiera witaminy A i C, PP i składniki mineralne potas, magnez, beta-karoten, żelazo i wapń.


  • działa na zmysły,
  • wspomaga układ odporności,
  • poprawia wzrok,
  • chroni przed anemią i osteoporozą,
  • przyśpiesza wydzielanie soków trawiennych,
  • poprawia przemianę materii,
  • działa na skórę wygładzająco i rozjaśniająco,
  • łagodzi podrażnienia oraz poprawia koloryt cery.


Cytryna klik znana z dużej zawartości witaminy C.Cytryny dodatkowo zawierają również rutozyd, substancję, dzięki której witamina C dostarczana z pożywieniem jest zatrzymywana w organizmie.


  • wspomaga detoks wątroby,
  • działa bardzo korzystnie na stan skóry,
  • naprawia uszkodzone tkanki,
  • utrzymuje prawidłowy poziomu kolagenu,
  • hamuje wchłanianie tłuszczy,
  • dodaje energii,
  • pobudza przemianę materii,
  • pomaga pozbyć się związków toksycznych,
  • wzmacnia układ odpornościowy.

Na migrenę pomaga filiżanka czarnej, niesłodzonej kawy z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodatkowo można obłożyć skronie i czoło plasterkami tego owocu.

Na zgagę skuteczna jest szklanka mleka zmieszanego z sokiem cytrynowym.



Czereśnie klik zawierają potas, magnez, wapń, fosfor i cynk,a także witaminy z grupy B, witaminę C i A.

  • poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • wzmagają apetyt,
  • chronią przed miażdżycą,
  • wspomagają serce, układ moczowy,
  • zapewniają wyśmienity humor.

Wyśmienite surowe, w kompocie, dżemie, cieście, jako dodatek do deserów i jako ich podstawa.

 

Figibogate w białko, wapń, fosfor, żelazo i witaminę B,

  • zalecane przy astmie i cukrzycy,
  • pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki,
  • pomagają przy zaparciach,
  • zwiększają zdolność koncentracji,
  • korzystny wpływ na budowę włosów, paznokci oraz skóry,


Grejpfrut klik
Trzy rodzaje biały, czerwony (gorzki) i zielony(słodszy). Są dobrym źródłem witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce.

  • wspomaga odchudzanie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • zapobiega formowaniu się komórek rakowych i nowotworów,
  • wspomaga trawienie,
  • zapobiega krwawieniu dziąseł,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wyrównuje poziom cukru we krwi.


Gruszki klik zawierają witaminy z grupy B,witaminę C,potas,fosfor,jod,kwas cytrynowy i jabłkowy, garbniki (taniny w skórce) oraz olejki eteryczne .


  • wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego,
  • wspomagają trawienie,
  • pobudzają wydzielanie żółci,
  • miękkie dojrzałe zapobiegają zaparciom,cierpkie i mniej soczyste leczą biegunki,
  • wzmacniają układ nerwowy,
  • wpływają na samopoczucie,
  • poprawiają pamięć i koncentrację.


 

Granat klik

  • ujędrnia skórę,
  • zwiększa wytrzymałość mięśni,
  • zwiększa poziom energii,
  • pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej,
  • poprawia wzrok,
  • zapobiega łamaniu się kości,
  • zwiększa elastyczność stawów,
  • zmniejsza częstotliwość oddawania moczu,
  • poprawia trawienie,
  • pomaga zwalczyć bezsenność,
  • reguluje cykl menstruacyjny,
  • pomaga w utrzymaniu stabilności emocjonalnej i ogólnego dobrostanu psychicznego,
  • poprawia pamięć,
  • działa korzystnie na wzrost włosów,
  • zmniejsza objawy depresji,
  • zwiększa libido i wzmacnia funkcje seksualne.


11 komentarzy:

  1. Były warzywa i teraz są owoce. Jak tak dalej pójdzie, to dzięki Twojemu blogowi będę kilkakrotnie mądrzejsza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak narazie z odżywiania chyba tyle postów:) Teraz pomyśle nad jakimś innym tematem,a trochę tego jest więc zobaczymy:)

      Usuń
  2. Uwielbiam owoce! :D Wszystkie, które tu wymieniłaś i chyba w ogóle wszystkie. W tym roku szczególnie ciągnie mnie do pomarańczy, wsuwam je kilka razy w tygodniu już od grudnia :P
    A tak poza tematem - pierwsze zdjęcie genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No WOW!
    Takie szaszłyczki to bym chętnie zjazdł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a teraz niedlugo rozpocznie sie sezon na truskawki i maliny;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również czekam na truskawy ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za te wszystkie informacje. Musisz być naprawdę zmotywowana, by pisać takie długie notki! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem czemu ale w diecie unikam bananow winogrona i arbuza


    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystkie owoce, już nie mogę się doczekać lata i sezonowych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. do owoców nie trzeba mnie przekonywać :) chyba nawet przeginam w drugą stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jako vege kocham owoce i warzywa, mogę je jeść kilogramami:)
    jesli chodzi o twoje pytanie, to tak jestem z Lublina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...