piątek, 24 maja 2013

Encyklopedia owoców cz.III.


Papaja klik zawiera argininę(składnik wpływający na męską płodność),carpainy (utrzymują serce w dobrej kondycji),błonnik (obniża zły cholesterol), a także witaminy C i E oraz potas, wapń, żelazo, magnez.

Można przygotować z nich: sałatki owocowe, lub koktajl.

Warto wiedzieć, że nasiona papai nadają sosom i sałatkom ciekawy, ostry smak.



Pigwa zawiera pektyny w połączeniu z taniną, całe mnóstwo minerałów (wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę), a także witaminy (B1, B2, C, PP i prowitaminę A).
  • dobrze działa na zaburzenia przewodu pokarmowego,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • regeneruje wątrobę,
  • wzmaga apetyt,
  • przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom,
  • skuteczna w leczeniu grypy i przeziębień,
  • obniża poziom cholesterolu i poziom cukru.

 

Pitaja klik to owoc wielu gatunków kaktusa (nie są to jednak typowe kaktusy). Zawiera witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.

 

Rozróżnia się 3 typy owoców:
różowe z białym miąższem,
różowe z czerwonym miąższem oraz
żółte z białym miąższem.

Pitaja jest mniej kwaskowa niż kiwi, bardziej orzeźwiająca od jabłka a konsystencją przypomina mandarynkę.

Miąższ, który zawiera czarne pestki, spożywa się na surowo.

Można z niej przyrządzić zarówno sałatki owocowe oraz desery.



Pomarańcze klik bogate w witaminę C i kwas foliowy, wapń, potas i fosfor.


  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • utrzymują system odpornościowy w odpowiedniej równowadze.



Pomelo klik zawiera witaminy: C,B1, B2, PP, a także kwas foliowy, beta karoten, wapń, fosfor, żelazo, potas.

  • opóźnia procesy starzenia,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych,
  • hamuje rozwój miażdżycy,
  • wzmacnia odporność,
  • ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomaga obniżyć ilości cukru dostarczanego do krwi po posiłku,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • ma działanie zasadowe,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • dodaje energii i wigoru, a skórze gładkości i blasku.

Ciekawostka:W XVII w botanicy skrzyżowali owoce pomelo ze słodką pomarańczą i w ten sposób powstał grejpfrut.




Porzeczka klik jest źródłem błonnika, potasu, wapnia i żelaza.witaminy B6, B2, C, E, potasu, żelaza, miedzi,wapnia, flawonoidów i pektyn.

  • zapewnia orzeźwienie,
  • poprawia wygląd cery trądzikowej,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe,
  • zapobiega infekcjom dróg moczowych. 
  • pomagają w leczeniu anginy,
  • są dobrym środkiem napotnym,
  • przyśpieszają wydalanie toksyn,
  • regulują pracę nerek, a nawet rozpuszczają piasek w pęcherzu moczowym.
  • poprawiają pracę układu pokarmowego.
  • korzystnie wpływają na przemianę materii.
  • hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów,



Poziomka zawiera olejki eteryczne i kwasy organiczne , witaminy C, B1, B2, E, K, sole mineralne żelaza, fosforu, wapnia, siarki, potasu, jodu, bromu.

  • przyśpiesza trawienie,
  • oczyszcza organizm,
  • ma właściwości bakteriobójcze,
  • obniża ciśnienie,
  • poprawia przemianę materii,
  • napary z liści poziomek stosuje się jako środek moczopędny i przeciwbiegunkowy,
  • napary z liści używa się do zamykania porów i oczyszczania skóry.


Śliwki klik bogate w witaminy: C, P ,witaminy z grupy B oraz beta karoten,składniki mineralne: fosfor, potas i bar. Pektyny, kwas jabłkowy i cytrynowy.

  • usprawniają krążenie,
  • lekko obniżają ciśnienie,
  • działają moczopędnie,
  • poprawiają pracę żołądka i jelit,
  • łagodzą stres i korzystnie wpływają na pracę mózgu,
  • odmładzają, mają bowiem mnóstwo antyoksydantów,
  • regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.
  • obniżają poziom złego cholesterolu.


Truskawki klikźródłem przeciwutleniaczy,witaminy C witamin B K,oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź .

  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • zapobiegają chorobom serca,
  • obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL,
  • chronią śledzionę i trzustkę,
  • pełnią ważną rolę w gojeniu się ran,
  • wzmacniają zęby oraz kości,
  • wzmacniają włosy,


Winogrona klik naładowane witaminami, minerałami i antyoksydantami.

  • spowalniają proces starzenia się przez zwalczanie wolnych rodników,
  • chronią naczynia krwionośne i skórę przed uszkodzeniami,
  • hamują enzymy zapalne,
  • poprawiają krążenie,
  • redukują bóle pleców,
  • leczą schorzenia skóry,
  • wspomagają pamięć,


Wiśnie są bogatym źródłem witamin A B1 i B2 oraz C, wapnia, jodu, magnezu. Zawierają też garbniki, taniny i cytryniany.

  • zwalczają szkodliwe wolne rodniki,
  • pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy,
  • poprawiają funkcjonowanie pamięci,
  • zmniejszają ryzyko zawału serca,
  • poprawiają ogólną kondycję organizmu,
  • zwalniają proces powstawania zmarszczek.
  • obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi.


Żurawina bogata w silne przeciwutleniacze ,polifenole i procyjanid oraz witaminę C i błonnik.

  • dba o serce,
  • przyśpiesza odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • znana w leczeniu i zapobieganiu infekcji dróg moczowych,
  • obniża cholesterol,
  • pomaga zapobiegać powstawaniu wrzodów,
  • odtruwa organizm,
  • reguluje przemianę materii,
  • zapobiega próchnicy,
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. 
 



Kolor owoców i warzyw :

 

Czerwone dla serca.
 

Zalicza się np.: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewkę, truskawki, paprykę czerwoną, buraki i owoc granatu. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej.
 

Cenne za:
  • zawartość likopenu, antyutleniacza o zbawiennym wpływie na serce, skutecznie obniżającego poziom cholesterolu, działającego przeciwnowotworowo i odmładzająco,
  • regulują pracę przewodu pokarmowego,
  • skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią,
  • wpływają na dotlenienie i odżywienie komórek,

 

Żółte i pomarańczowe.
 

Zalicza się np.: marchewkę, dynię, czy cytrusy.
 

Cenne za:
  • pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry (nadają cerze ładny kolor) i paznokci,
  • regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • wzmacniają kości,
  • chronią skórę przed działaniem słońca i starzeniem się,
  • regulują zawartość wody w organizmie,
  • pobudzają przemianę materii.


Białe, wrogowie infekcji.


Zalicza się np.: czosnek, cebulę, pora, kalafiora czy cykorię.

Cenne za:

  • działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie,
  • dobre dla skóry i włosów,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają zwalczać bakterie i wirusy,
  • działają przeciwmiażdżycowo.


Zielone, bez umiaru.


Zalicza się np.:szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, szparagi, natka pietruszki czy rzeżucha.

Cenne za: 

  • wspierają pracę wątroby,
  • pomagają w detoksykacji organizmu,
  • regulują pracę jelit,
  • znakomity wpływ na układ nerwowy,
  • doskonałe źródła witamin A, C i E i chlorofilu,
  • korzystnie wpływają na wzrok,
  • zapobiegają chorobom nowotworowym,
  • poprawiają wygląd cery i opóźniają procesy starzenia.


 

Fioletowe (śliwki), czarne (czarna porzeczka), granatowe (borówki), a nawet intensywnie czerwone (żurawina). Łączy je zawartość antocyjanozydów, niezwykłych przeciwutleniaczy.

Zalicza się np.:ciemne winogrona, aronia czy bakłażan.

Cenne za:

  • opóźniają procesy starzenia,
  • chronią przed infekcjami,
  • pomagają przy problemach z nerkami,
  • podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu we krwi,
  • łagodzą zaparcia,
  • wpływają na poprawę krążenia krwi.


Witaminy w owocach.

Owoce i przetwory,tabela kalorii.



 
Owoce najlepiej jeść ze skórką, bo to właśnie pod nią kryją się ich najcenniejsze składniki.

Dobre w ramach przekąski lub w postaci schłodzonych sałatek owocowych. Są doskonałe na letni deser, który gasi pragnienie i zaspakaja apetyt na słodycze.









4 komentarze:

  1. Mam bzika na punkcie pomarańczy! Poziomki też uwielbiam, ale ten krótki okres, w którym są dostępne... :(
    A pitahaji nigdy w sklepie nie widziałam, chociaż chciałabym bardzo spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dziś się truskawek najadłam :D uwielbiam wszystkie owoce!

    OdpowiedzUsuń
  3. tych kilku pierwszych owocow nigdy nie jadlam, az mi wstyd :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...