sobota, 18 maja 2013

Encyklopedia warzyw cz.I.


''Warzywo to świeża, jadalna część rośliny, która nadaje się do spożycia w stanie surowym, po uprzednim ugotowaniu lub zakonserwowaniu. Istnieje wiele klasyfikacji warzyw, w zależności od tego, którą część się jada, np.: korzeniowe, liściaste, rośliny strączkowe, a także po uwzględnieniu przydatności kulinarnej, np. ziemniaki sałatkowe, skrobiowe. Warzywa składają się w 78-95% z wody, dzięki czemu większość zalicza się do grupy produktów niskokalorycznych. Ilość białka i tłuszczu jest niewielka.Węglowodany różnią się między sobą sałata głowiasta zawiera ich jedynie około 2%, zaś ziemniaki nawet około 20%. Pobudzają apetyt, przyspieszają przemianę materii, a nawet rozgrzewają.''

Warzywa to także skarbnica witamin i składników mineralnych. Wśród witamin warzywnych dużą część stanowią witaminy o działaniu antyoksydacyjnym Witamina C, Karotenoidy,Witamina A, Witamina E, Witamina K ,Witaminy z grupy B,
Składniki mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor.


  • Warzywa oddziałują na organizm człowieka w sposób zasadotwórczy zapobiegając niebezpiecznemu zakwaszeniu organizmu.
  • zapewniają lepszy wygląd włosów,paznokci i skóry,
  • polepszają sprawności fizyczne,
  • usuwają toksyny z organizmu,
  • zapobiegają wydzielania nieprzyjemnych zapachów,
  • ochraniają przed wolnymi rodnikami,
  • zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu ,
  • regulują poziom cholesterolu,

Najlepiej spożywać je surowe lub gotowane na parze.

Zalecane jest 5porcji warzyw i owoców dziennie (500g)



Warzywa dzieli się na:
 

  • cebulowe: cebula, czosnek, szczypiorek,por,szalotka
  • owocowe: pomidor, ogórek, dynia, papryka, cukinia, kabaczek
  • liściaste: sałata, szpinak, cykoria sałatkowa,burak,botwina,pietruszka naciowa,portulaka warzywna, rzeżucha,roszponka,rukiew,seler naciowy, szpinak,
  • kapustne: kapusta głowiasta biała, czerwona i włoska, brukselka, jarmuż, kalafiory, brokuły, kalarepa, kapusta pekińska
  • korzeniowe: burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, skorzonera, salsefia,batat,
  • rzepowate: rzodkiewka, rzodkiew, brukiew,rzepa,
  • strączkowe: fasola, groch, bób, soja, soczewica,ciecierzyca



W linkach podana jest strona gdzie można doczytać na temat danego warzywa,lub podane są ciekawostki na jego temat.


Bakłażan znany także jako oberżyna, ma mało kalorii, sporo potasu, wapnia i magnezu. Zawiera także cenne przeciwutleniacze,witamin zawiera raczej niewiele(C i A) oraz antocyjany,a także jest bardzo dobrym źródłem błonnika,lecz są ciężkostrawne.(klik)




  • posiada właściwości odtruwające, polecany jest np. po kuracji antybiotykowej,
  • obniża również poziom cholesterolu,
  • zawiera tzw antyoksydanty
  • podnosi ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje,
  • działa lekko uspokajająco
  • wzmaga wydalanie płynów z organizmu
  • mówi się, że gwarantuje długowieczność
  • obniża bowiem poziom cholesterolu we krwi aż o 50 procent,
  • działa pobudzająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy.


 

Botwina to nazwa liści buraków ćwikłowych, które nadają się do zup, jednak nie są tak intensywnie czerwone i mają nieco odmienny smak.

Boćwina, inaczej zwana burakiem liściowym, to roślina, której jadalną częścią są liście i ogonki liściowe. Liście boćwiny mają wyraźne żyłki i są bardziej czerwone od liści buraków ćwikłowych, czasami nawet przybierają barwę purpurową.
 
Znany jest chłodnik z boćwinki i buraków zmieszanych z kefirem.




 

Bób (klik) nasiona są najbogatsze w białko ze wszystkich motylkowych.
Zawiera także witaminy A1, B1,B2,C,E i minerały wapń, fosfor,błonnik, żelazo,magnez.Jest dość kaloryczny, nie są to jednak „puste kalorie”.




Brokuły (klik) są jednym ze zdrowszych warzyw, krewniak kalafiora, skarbnica witamin i minerałów. Ich zaletą jest niska wartość kaloryczna.
Zawierają dużą dawkę kwasu foliowego,witaminę A ,witaminę C (znacznie więcej niż owoce cytrusowe),witaminy z grupy B,białko wysokiej wartości ,błonnik,luteinę,beta-karoten oraz są bogatym źródłem potasu, żelaza i wapnia.

  • chronią wzrok,
  • poprawiają kondycję skóry i włosów,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • ułatwiają trawienie,
  • chronią serce,
  • zapobiegają anemii,
  • doskonałe na zgagę i uczucie pieczenia w żołądku
  • dzięki sulforafenowi zmniejszają ryzyko powstawania niektórych nowotworów.



Brokuły najzdrowsze są na surowo, można przyrządzić z nich sałatkę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić ziołami.





Brukselka (klik) zawiera wiele cennych witamin takich jak: K, C, A, witaminy z grupy B, a także takie pierwiastki jak: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor i fosfor.
Brukselka bogata jest również w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.Jest uznawana za najzdrowszy gatunek kapusty. Podobnie jak inne kapusty zawiera silne antyutleniacze.


Burak (klik) (cukrowy,czerwony,ćwikłowy) zawierają betainę, kwasy nukleinowe,źródło potasu, niacyny, kwasu foliowego, cynku, manganu, magnezu, chloru, fosforu, wapna, siarki, jodu, żelaza. Zawierają również węglowodany, odrobinę białka i tłuszczu, a także witaminy A, B1, B2, C, B6, B12.


  • wspomaga pracę wątroby,
  • odżywia komórki i wspomaga ich oddychanie,
  • wspomaga utrzymanie zdrowia układu sercowo naczyniowego,
  • zaopatruje krew w niezbędne minerały i naturalne cukry,
  • stymuluje trawienie,
  • oczyszcza nerki,
  • oczyszcza krew,
  • zapewnia zdrowie skóry, paznokci, ścięgien i wiązadeł oraz kości,
  • stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu,
  • przyśpieszają gojenie się ran,
  • wspomagają układ odpornościowy.

Burak jest warzywem niskokalorycznym jednak ugotowany zawiera wysokie IG.

 

Cebula (klik)
 
  • sprawdza się w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości,
  • zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi,
  • rozrzedza krew,
  • działa bakteriobójcze
  • pomocna w leczeniu infekcji,



Chrzan (klik) olejki eteryczne zawarte w chrzanie działają jak antybiotyk. Zarówno korzeń, jak i liście zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, karotenu oraz soli mineralnych. 

Zawiera więcej witaminy C niż cytryny.
Posiada mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie.
 

  • Związki zawarte w tej roślinie są również skutecznym sposobem na walkę z grzybami i wirusami.
  • leczono nim szkorbut i schorzenia wątroby,
  • pomaga wzmocnić organizm,
  • sprzyja wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku,
  • wspomaga przemianę materii,
  • poprawia pracę wątroby i nerek.


Ciecierzyca (klik) jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jest bogatym źródłem białka. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.


  • podnosi odporność organizmu
  • zapobiega wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • obniża cholesterol ,
  • poprawia trawienia,

Ziarna należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na 12 godzin następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1-2 godziny.

Do najbardziej popularnych potraw z ciecierzycy należą:
 
 
hummus - czyli arabskie słowo określające tą roślinę. Przyrządzenie humusu polega na zmiksowaniu (zmieleniu) ugotowanych ziaren z tahini (pastą sezamową), czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Jej smak doskonale podkreśli gałka muszkatołowa czy kurkuma, ale równie dobrze może to być kminek rzymski, kolendra, pieprz, a nawet natka pietruszki. Taka pasta w krajach azjatyckich jest wykorzystywana jako farsz do pity. W naszych warunkach może okazać się wyśmienita po prostu do smarowania pieczywa,
 

falafel - niewielkie kotleciki ze zmielonych ugotowanych ziaren, smażone na głębokim tłuszczu. Równie smaczna jest wersja pieczona,  

leblebi, czyli wywodząca się z Turcji przekąska, której składnikiem są uprażone nasiona cieciorki. Taka przekąska to niewątpliwie zdrowa alternatywa dla słonych paluszków czy chipsów,
 

farinata - popularny we Włoszech placek chlebopodobny, wyrabiany z mąki powstałej ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Na ciasto chlebowe taką mąkę miesza się z wodą i oliwą, a następnie wypieka w piecu chlebowym. Gotowe placki spożywa się zarówno z dodatkami (np. z cebulą czy karczochami), oprószone rozmarynem i pieprzem, jak i bez dodatków.
 

sałatki – tutaj najlepiej sprawdzają się ugotowane młode nasiona, z którymi świetnie komponują się takie dodatki, jak rukola, pomidorki koktajlowe, papryka czy szpinak.''




Cukinia (klik) warzywo o niskiej wartości kalorycznej,zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu,wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, oraz krzemu pierwiastka, który ma istotny wpływ na zdrowie skóry i paznokci.


  • działa odkwaszająco,
  • wspomaga przemianę materii,
  • nasiona mają działanie przeciwrobaczne, zabijają tasiemce, glisty i owsiki,
  • umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi substancjami.


 

Cykoria (klik) najcenniejsze w niej są: inulina i intybina. Zawiera także mangan, witaminy A, B i Cs. Jest niskokaloryczna, ale sycąca.
Cykoria ceniona jest za swój wszechstronny korzystny wpływ na zdrowie i urodę człowieka. (m.in. za sprawą błonnika, beta-karotenu) – to jedne z najwyżej cenionych właściwości, jakie posiada cykoria. Właściwości cykorii nadal się na tym nie kończą. To małe warzywko łagodzi bowiem podrażnienia skórne i znajduje swoje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy. Jako źródło witaminy C cykoria bywa również wykorzystywana do podnoszenia odporności, a jako warzywo moczopędne pomaga nam w oczyszczaniu naszego organizmu z toksyn. Stworzone na bazie leki i suplementy pomagają w walce z bezsennością, bezkwaśnością żołądka oraz nieżytem przewodu pokarmowego.


  • oczyszcza wątrobę i nerki
  • pobudza rozwój mikroflory w jelitach
  • wspomaga usuwanie kwasu moczowego z krwi.
  • stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii
  • wspomaga odbudowę skóry,
  • zwalcza wolne rodników ,
  • zapobiega starzeniu się skóry.



Czosnek posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. klik
Już dwa ząbki czosnku dziennie pomagają zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.


  • ma działanie przeciwwirusowe,
  • skutecznie walczy z infekcjami,
  • chroni przed powstawaniem zakrzepów,
  • przyśpiesza spalanie tłuszczów,
  • wzmaga system odpornościowy



Dynia (klik) jest tania,niskokaloryczna, smaczna, lekkostrawna i zasadotwórcza.
Zawiera alfa i betakaroten, kwasy: asparginowy, nikotynowy i pantotenowy, błonnik i witaminy, potas, witaminy B6 i C oraz luteinę, fosfor, potas, wapń ,magnez,prowitamine A.


  • pomaga zmniejszać stężenie cholesterolu,
  • wpływa na układ odpornościowy,
  • chroni skórę przed słońcem,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • polepsza się pamięć i zdolność koncentracji
  • neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych
  • zapobiega chorobom wrzodowym przewodu pokarmowego

Pestki dyni są naturalnym lekarstwem. Zawierają fitosterol , sole mineralne, enzymy, żywice i cukry.

Pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego, działają na system nerwowy i powodują osłabienie tzw. głodu, nikotynowego czy też alkoholowego.

Poza tym zapobiegają rozwojowi prostaty u mężczyzn.

Uprażone pestki dyni (2 minuty) na suchej patelni z sosem sojowym sprawdzą się zamiast chipsów.



Fasola zawiera bardzo dużo błonnika, białka(białko roślin strączkowych jako jedyne chroni kości przed wypłukiwaniem wapnia) ,witamin,fosforu, potasu, magnezu, wapnia ,żelaza, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy


  • pomaga kontrolować wagę,
  • zapobiega cukrzycy, rakowi okrężnicy
  • chroni przed chorobami serca,
  • pomaga utrzymać właściwe stężenie cukru we krwi.
  • obniża poziomu cholesterolu.
  • działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit,
  • zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka.


 

Fasolka szparagowa (klik) można zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata.
Fasolka jest doskonałym źródłem błonnika, witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu,magnezu oraz żelaza.


  • warunkuje prawidłową pracę układu pokarmowego,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczu ,
  • ma działanie przeciwnowotworowe.


Groch bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Dostarcza też organizmowi takie składniki jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.


  • neutralizuje wolne rodniki w organizmie,
  • zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył,
  • redukuje poziom cholesterolu.


Jarmuż zawiera witaminy K, A i C, jest bogatym źródłem minerałów, miedzi, wapnia, żelaza czy magnezu.


  • właściwości przeciwzapalne
  • zawiera silne przeciwutleniacze.


 

Kalafior (klik) jest źródłem witaminy C(100g surowego kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C),prowitaminy A, z grupy B,kwasu foliowego,błonnika.



Kalarepa (klik) zawiera dużo żelaza, witaminę C,beta karoten,silne przeciwutleniacze,błonnik i potas.


  • chroni wzrok,
  • wspomaga rozwój tkanek,
  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Można ją dodać do sałatek, kanapek, zamarynować albo zapiec nadzianą farszem. Świetnie smakuje też kalarepa duszona w wywarze drobiowym z dodatkiem cebuli i ziół. Można też przygotować frytki z kalarepy (najzdrowsze będą z piekarnika).




Kapusta (klik) (czerwona klik, biała, kiszona, pekińska klik, włoska)
Zawiera fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B.


  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci,
  • zapobiega zaparciom,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
  • reguluje temperaturę ciała (w przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej podwyższa).



Karczoch (klik) bogaty w witaminy (jedynie poza witaminą Ci E) oraz składniki mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor.

  • Działa:
  • żółciotwórczo i żółciopędnie,
  • przeciwwzdęciowo, normalizuje stolce,
  • obniża cholesterol ,
  • antyoksydacyjne
  • detoksykacyjne i odtruwająco
  • chroni wątrobę
  • pomaga trawić


Kiełki (klik) są źródłem witamin A, D, E, C i witamin z grupy B a także składników mineralnych: żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez i wiele innych. Dostarczają one także aminokwasy oraz cenne ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.Najlepsze i najbardziej wartościowe pod względem odżywczym są kiełki spożywane na surowo(w sałatkach, twarożkach, pastach, daniach kuchni azjatyckiej oraz na kanapkach (w towarzystwie warzyw, serów czy jaj).


Rodzaje kiełków:


Brokułów klik: mają lekko pikantny smak, świetnie nadają się do kanapek. Zawierają substancję zapobiegającą rozwojowi nowotworów,wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy; obniżają ciśnienie krwi.

Buraka przydatne przy leczeniu anemii, obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm, wzmacniają włosy i paznokcie

Cebuli obniżają poziom złego i podwyższają poziom dobrego cholesterolu; działają bakteriobójczo, wywołują spadek zawartości cukru we krwi, wpływają korzystnie na włosy

Kapusty - wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, zawierają substancje działające przeciwnowotworowo.

Koniczyny - pomocne w zapobieganiu osteoporozie, nowotworom, miażdżycy oraz w zwalczaniu objawów menopauzy; wzmacniają układ nerwowy; pomocne przy anginie czy zapaleniu oskrzeli

Lucerny klik: delikatne w smaku,lekko orzechowe,
wzmacniają mięśnie, kości i zęby; wspomagają pamięć . Znakomite do kanapek i surówek. Zawierają dużo witaminy A ,E oraz z grupy B oraz rzadką w roślinach witaminę B12.
 

Pszenicy klik - poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu

Rzodkiewki klik: mają ostry, wyrazisty smak. Można je mieszać z twarożkiem, jogurtem, delikatnymi warzywami dań na bazie jajek, np. sałatek, kanapek czy twarożków. Możną je łączyć z różnymi dipami – majonezowym, śmietanowym itp. . Są bogate w witaminę C,zwiększają odporność organizmu oraz wspomagają przemianę materii; przydatne przy anemii, chorobach wątroby i dróg żółciowych,dobroczynny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci

Rzeżuchy - wpływają korzystnie na stan włosów, cery i paznokci; pobudzają przemianę materii; działają moczopędnie

Fasoli Mung klik: lekko kwaskowate i chrupiące. Do jedzenia na zimno i gorąco. Fasola jest doskonałym źródłem białka.

Soi klik - zasobniejsze w białko, potas, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B1 i foliany,koją nerwy, dodają energii i apetytu, wpływają korzystnie na cerę; pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu

Słonecznika klik: o orzechowym smaku,wspomagają przemianę materii, wzmacniają kości i zęby. Można je chrupać jako przekąskę.Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek (np. z pomidorów) Są m.in. źródłem magnezu, potasu i żelaza.

Soczewicy: o delikatnym, nieco mącznym smaku. Są dobre do sałatek, past do kanapek. Dostarczają kwasu foliowego (uwaga, przyszłe mamy!). Korzystnie wpływają na odporność ,przeciwdziałają zakażeniom wirusowym; wpływają korzystnie na zęby i cerę; pomocne przy cukrzycy, miażdżycy i kamicy żółciowej. Można je jeść także na ciepło.



Koper włoski (klik)


  • stymuluje wydzielanie soku żołądkowego,
  • zmniejsza napięcie przewodu pokarmowego,
  • pobudza ruchy perystaltyczne jelit,
  • likwiduje wzdęcia
  • łagodzi ból wywołany wzdęciami,



Kukurydza (klik) Jest cennym źródłem prowitaminy A, witaminy C oraz z grupy B i minerałów: potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Z zarodków ziarna tłoczy się olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe.


  • przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu,
  • ogranicza rozwój komórek nowotworów złośliwych.




14 komentarzy:

  1. Co jak co, ale do bakłażanu nie potrafię się przekonać. Aaaa fuj! ;P
    Za to kalarepy ubóstwiam. Mogę jeść na okrągło, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam kalarepy :D Pychota!

    Dziękuję za miły komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długi, wyczerpujący post, który znowu nauczył mnie nowych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki i kukurydze :) Nie przepadam jednak za brukselką ;)



    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwilbiam brokuly nawet nie wiedzialam ze mozna jesc je na surowo! dzieki za info ;)
    i cala notka bardzo praktyczna <3 ile poswiecilas czasu, ze takie notki umiescic na blogu jestem pod wrazeniem i wielkie dzieki jestes mega!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mam chwilę czasu to szukam informacji na dany temat ,no i jakoś to sklejam w całość:)

      Usuń
    2. naprawde jestes mega z tymi notatkami kopalnia wiedzy fit :)

      Usuń
  6. 60 zł + 24 zł koszty przesylki kupilam od jakiejs dziewczyny na allegro gazety nie zawieraly dodatkow w postaci plyty sprzedaje je osobno na innej aukcji ja kupilam tylko gazety

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo przydatny post :) dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jak co, ale brukselki do ust nie wezmę! :P Mam też uraz do bakłażana - moja mama robiła go kiedyś z rumem, wątróbkami i czymś tam jeszcze... Podejrzewam jednak, że odpowiednio przyrządzony dałby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja z warzyw to jedynie zjem paprykę, marchewkę albo ziemniaki, ogórki kiszone ale ugotowane. w sumie to paprykę jem codziennie bardzo ją lubię, ale musi być ugotowana na miękko, tak samo jak marchewka :) nie znoszę cebuli :-p
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny, doskonały post, poza brukselką (nooo nie przekonam się bleeeeh ;)), a bakłażana nie umiem chyba przyrządzić tak by mi smakował ;) tak czy inaczej mnóstwo przyjemnych i przydatnych informacji
    chlebki z ciecierzycy- to inspirujące :D

    OdpowiedzUsuń
  11. a pomyśleć,że kiedyś nie lubiłam warzyw ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...