niedziela, 12 maja 2013

Top produkty w zdrowym odżywianiu. cz.I (mięso,ryby).



Mięso zawiera ważne dla organizmu składniki odżywcze m.in. :

 

Białko budulec komórek organizmu,zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Jest pełnowartościowe, dobrze przyswajalne. Im chudsze mięso, tym ma więcej białka.

 

Żelazo zapobiega anemii, zwiększa odporność na infekcje. Jego niedobory powodują problemy z koncentracją.

 

Cynk ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność.

 

Witamina B1 i B6 są potrzebne do prawidłowej przemiany węglowodanów i pracy układu nerwowego.

 

Witamina B12 niezbędna dla wzrostu komórek całego organizmu, razem z kwasem foliowym, zapobiega niedokrwistości.

 

Witamina PP (B3) do prawidłowej pracy potrzebuje jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna do tworzenia niektórych hormonów.




Białe gatunki (indyk, królik, kurczak) mają mało czerwonego barwnika, a więc są także chude.


  • Królik jest chudy, delikatny. Ma dość dużo białka w porównaniu do gęsi, indyka czy wieprzowiny. Zawiera mało tłuszczu, dużo witaminy B6 i najwięcej B12 ze wszystkich mięs. Ponadto zawiera wysoki procent kwasu linolenowego , podobny jak w mięsie i wątrobie ryb żyjących w tzw. wodach zimnych.


  • Kurczak Jest lekkostrawny, ma wysoką zawartość białka,cynku, potasu, magnezu i witaminy z grupy B. Przed gotowaniem czy pieczeniem trzeba zdjąć z niego skórę, która zawiera dużo tłuszczu.

Filety z piersi najbardziej nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i grillowania. Charakteryzują się zwartym mięsem i małą zawartością tłuszczu.

Skrzydełka zawierają sporą ilość tłuszczu, ze względu na skórę i ścięgna. Można je smażyć, piec lub wykorzystywać do wywarów i bulionów.

Mięso udek zawierają sporo tłuszczu ze względu na skórę i nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia oraz grillowania.

Do sporządzenia wywarów i rosołów idealnie nadają się korpusy, zawierają niewiele mięsa i sporo tłuszczu.



Podroby drobiowe.

Są bogatym źródłem białka witamin i składników mineralnych takich jak cynk, żelaza,witamina A,B,PP,D,E,K,C oraz kwas foliowy.

Ich cena jest bardzo niska.

Podroby ulegają szybkiemu psuciu dlatego należy je jak najszybciej zużyć. Należy dokładnie usunąć części niejadalne i zanieczyszczone.


 

  • Indyk Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka,fosfor,potas,magnez,witaminy z grupy B,żelazo a przy tym bardzo mało tłuszczu.Mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem tak jak mięso z kurczaka. Najchudsza jest pierś z indyka.

Mięso z udźca ma znacznie ciemniejszą barwę, bardziej wyrazisty smak i mniej kruchą konsystencję niż pierś. Doskonale nadaje się do pieczenia (warto je przed pieczeniem zamarynować nabierze wówczas kruchości), jak również do duszenia, np. przyrządzone a’la strogonow.

Mięso z podudzia z indyka zawierają sporo tłuszczu. Piecze się je w niezbyt wysokiej temperaturze, stosunkowo długo, tak, aby mięso łatwo po upieczeniu odchodziło od ścięgien.

Skrzydła z indyka są idealne jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają zupom delikatnie mięsny smak.




Czerwone mięso zawiera dużo żelaza, które jest konieczne do produkcji czerwonych krwinek.


  • Cielęcina i Jagnięcina Lekkostrawne, mało kaloryczne. Tak jak wołowinę i wieprzowinę zalicza się do tzw. mięs czerwonych, ale jest są nich delikatniejsze. W porównaniu do innych mięs mają stosunkowo dużo witaminy A,potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B, mało nasyconych kwasów.


  • Wołowina Jest mięsem niskotłuszczowym (polędwica,ligawa). Wołowina zawierakreatynę i jest jednym z jej najbogatszych źródeł,witaminę B6,l-karnitynę,potas,CLA, który jest silnym antyoksydantem,magnez,cynk,żelazo,alaninę,witaminę B12.Dobre mięso ma barwę czerwoną lub ciemnoczerwoną i jest poprzeplatane delikatnymi włóknami. Jak wybrać dobrą wołowine.


  • Wieprzowina Jest ciężkostrawna, dość tłusta, ale zawiera sporo żelaza, cynku i najwięcej witaminy B1 ze wszystkich mięs. Schab, szynka są najchudsze.


  • Kaczka Mięso jest ciężkostrawne i kaloryczne, bo dość tłuste, ale również bogate w cenne składniki odżywcze.




Prawidłowe trawienie mięsa wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami


Polecane mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze a także pieczone w folii lub grillowanie.


Na tej stronce można sprawdzić ile powinno się gotować np. dane gatunki mięsa: ilegotowac.pl 


Kaloryczność: Drob,tabela kaolrii. 

Rodzaje i gatunki mięsa.



                                                                               Ryby

                                


Najistotniejszym składnikiem odżywczym w jaki bogate są ryby są kwasy tłuszczowe omega-3. W rybach znajdują się także kwasy z tej grupy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).

 

Jod sprzyja spalaniu tłuszczu, oraz poprawia samopoczucie i koncentracje.

 

Selen chroni organizm przed procesami starzenia, wykazuje również działanie ochronne przed nowotworami. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.Niedobory selenu wywołują takie dolegliwości jak osłabienie mięśni .U osób stosujących zbyt duże dawki suplementów z selenem, zdarzają się przypadku zatrucia selenem objawiające się wypadaniem włosów, paznokci, zmianami skórnymi.


Witamina D, której obszarami działania są jelita, nerki, układ kostny. Niedobory jej mogą więc wpływać na problemy w obrębie układu kostnego .


Wapń Występuje głównie w kościach jednak jest również istotny dla układu nerwowego, mięśniowego, prawidłowej pracy serca, jest niezbędny dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Przy zbyt małe podaży tego pierwiastka pojawiają się problemy w obrębie układu kostnego ale również drgawki, kurcze mięśni czy wybuchy gniewu. Aby wapń mógł być wchłonięty do organizmu konieczna jest obecność witaminy D w organizmie ale również odpowiedni stosunek tego pierwiastka do fosforu.


Magnez Jest ważny dla kości, układu nerwowego, układu sercowo naczyniowego, mięśni, wchodzi w skład płynów ustrojowych. Bierze udział w przemianach węglowodanów, wapnia, sodu, potasu, fosforu, witaminy C. Ma działanie przeciwstresowe, przeciwdepresyjne. Jeśli zatem w diecie jet zbyt mało magnezu pojawiają się stany depresyjne bądź nadpobudliwość nerwowa, ale także bóle mięśni, kości, skurcze mięśni, drgawki.



  • Ryby chude. (Tuńczyk, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć lin, jesiotr, sandacz,morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz, płoć)

  • Owoce morza(frutti di mare). Skorupiaki (homary, langusty, homarce, kraby i krewetki) , Mięczaki, w tym małże (m.in. ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki), Ślimaki (uchowiec, trąbiki, pobrzeżki) Głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice).

  • Ryby tłuste. są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej kwasów omega-3.Mają także wyższą zawartość białka. (makrela, łosoś,pstrąg,karp,węgorz, sardynka,halibut, śledź)


Ryby i OwoceMorza,tabela kalorii.


11 komentarzy:

  1. Brrr, nienawidzę podrobów! Z całej listy zjadłabym tylko wątróbkę :D Nie zjem też królika, jagnięciny ani kaczki, jakoś mi tak szkoda tych zwierzaków...
    Ryby i podroby rybne za to uwielbiam i mogłabym je jeść non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widze mieso to robi mi sie niedobrze, alez sie przygotowala do notki!

    jestes niesamowita jak Ty to wszystko ogarniasz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czasem nawet wychodzi tak że ogarnę to i owo:)

      Usuń
  3. Ryby uwielbiam, ale i tak wydaje mi się, że jem ich za mało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciekawy post. Widać, że jesteś przygotowana. Na szczęście moja mama-lekarka interesuje się
    tego typu rzeczami, więc po prostu jem co mi daje ]:-)
    http://designdetector.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Skarbnica wiedzy. Ryby,ryby,ryby. Za mało ryb w mojej diecie.

    OdpowiedzUsuń
  6. nienawidzę mięsa! jadam tylko pierś z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesujące :)Bardzo fajnego masz bloga, przydatne rzeczy :) Pozdrawiam i w wolnej chwili Zapraszam do nas ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorki, napisałaś to wszystko sama czy to kopiuj wklej? ;) Jeśli sama, to bardzo fajny post :)

      Usuń
    2. Informacje na dany temat trzymam np. w wordzie,następnie pisze. Czasem zdarzy się że jakieś zdanie z danego artylułu może być wykorzystane ale mimo wszystko nie jest to czyste ''kopiuj wklej''.

      Usuń
  8. Jak zwykle świetny post!!! Od dawna myślę o wątróbce drobiowej na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...