wtorek, 14 maja 2013

Top produkty w zdrowym odżywianiu. cz.II (nabiał).

 


Jogurt naturalny
(najlepiej z żywymi kulturami bakteriami,probiotykami), to źródło: fosforu, jodu, potasu, cynku witaminy A oraz witamin z grupy B, białka i wapnia.

 

Jogurt powstaje w procesie fermentacji mleka pasteryzowanego głównie przy użyciu bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, niekiedy wzbogaca się go o szczepy Lactobacillus acifophilus i bifidobakterie. Od rodzaju użytych szczepów zależy konsystencja i naturalny smak jogurtu. Podczas procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy, który jest naturalnym konserwantem jogurtu, uniemożliwia bowiem namnażanie się bakterii powodujących psucie się produktu.


W kuchni jogurt stosuje się głównie do zup, sałatek, sosów, przystawek, deserów, ciasteczek, galaretek itp.

Jogurt do gorących dań, dolać należy do potrawy pod koniec gotowania lub odlać np.trochę sosu wymieszać z jogurtem i dopiero wtedy wlać do dania.

Jogurt naturalny w wypiekach pozwala ograniczyć lub całkowicie zastąpić olej, masło oraz śmietanę. By zmniejszyć kaloryczność, należy użyć połowę oleju z przepisu, a na drugą połowę 1/4 jogurtu)

Jogurt jest łatwiej strawny niż mleko.

Jogurt ma dobre proporcje białka do węglowodanów, dlatego stanowi idealną przekąskę po intensywnych ćwiczeniach fizycznych. Łatwo przyswajalne białko regeneruje mięśnie, a węglowodany uzupełniają deficyt energetyczny.

Reguluje pracę układu pokarmowego.

Jogurt jest bogatym źródłem wapnia. Szklanka (250g) jogurtu zawiera 450 mg wapnia, a to 30 do 40 procent dziennego zapotrzebowania dorosłych,a także tyle ile potrzeba, aby zapobiec osteoporozie kości.

Ochrania błonę śluzową żołądka.

Jogurt jest dobrym środkiem leczniczym po infekcji jelit,zapobiega niszczeniu flory bakteryjnej jelit.

Jogurt łagodzi objawy PMS u kobiet, zmniejsza obrzęk i dyskomfort w jamie brzusznej w tym okresie.

Jogurt może wspomagać leczenie infekcji drożdżycowych. Badania wykazały, że jedzenie szklanki jogurtu zawierającego żywe kultury bakterii raz dziennie zmniejsza kolonie drożdży i częstość występowania zakażeń.

Jogurt pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego

Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.


Jogurt grecki zawiera więcej białka niż inne rodzaje jogurtu,a także mniej cukru.

Jogurty owocowe, a zwłaszcza beztłuszczowe zawierają zwykle dużo cukru!!!

Jogurty ''light'' dostarczają więcej kalorii, bo są dodatkowo słodzone!!!




Kefir to mleczny napój wytwarzany z pasteryzowanego mleka. Jest nie tylko zdrowy, ale także doskonale gasi pragnienie, dlatego popularnością cieszy się zwłaszcza latem.

Obniża ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi.
 

Hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym



Maślanka jest produktem ubocznym powstającym przy wytwarzaniu masła.

Produkowana jest najczęściej z częściowo odtłuszczonego mleka zakwaszanego specjalnymi szczepami bakterii.
 
Jest niskokaloryczna (zawiera cztery razy mniej tłuszczów i połowę mniej cukru niż jogurt.)
bogata w lecytynę, zawiera witaminy z grupy B (przyspieszają metabolizm) oraz
kwas mlekowy (


Okłady z maślanki pomogą ukoić poparzoną opalaniem skórę.



Mleko mleko jest źródłem: białka (kazeiny i białka serwetkowego) witamin A, D , E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C, a także potasu, fosforu oraz antyutleniaczy,wapnia czy innych elektrolitów.

Foliany zawarte w mleku i jego przetworach obniżają poziom homocysteiny wpływając tą drogą na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia

W mleku a szczególnie w serach, jest zawarty CLA (koniugowany kwas linolowy) jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych .

Szklanka gorącego mleka przed snem działa uspokajająco na nerwy oraz ułatwia zasypianie.

Mleko również świetnie spisuje się jako środek zobojętniający kwasy.

Mleczne kąpiele nawilżają skórę.



Wyróżnia się następujące rodzaje mleka:

Pasteryzowane
Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka przez określony czas w odpowiedniej temperaturze (ogrzewa się w temp. 75 st. przez 15 sekund).
Nie zawiera szkodliwych bakterii, ma mniej witamin, gorszy smak i zapach niż mleko prosto od krowy.

UHT
Ma mniej witamin i wapnia od świeżego mleka(poddaje się działaniu wyższej temperatury (135 st.) przez 2 sekundy)
 

Filtrowane
Zachowuje naturalny smak i zapach oraz witaminy z grupy B.

Homogenizowane
Ma gorszy smak i zapach niż mleko prosto od krowy.

Acidofilne
Ma mniej laktozy niż świeże. Nie powoduje problemów trawiennych.

Zsiadłe mleko powstaje w sposób naturalny z nieprzetworzonego mleka wiejskiego. Wystarczy surowe mleko pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Bakterie powodują jego fermentację i nadają mu bardziej gęstą konsystencję oraz wyśmienity smak.

Mleko kozie

Mleko pochodzenia roślinnego:

Mleko sojowe zawiera łatwo przyswajalne białko , nienasycone kwasy tłuszczowe , lecytynę (pomaga w przyswajaniu witamin), wapń, fosfor, jod, żelazo, magnez, cynk oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D i E.

Mleko sojowe nie zawiera laktozy.
Obniża cholesterol we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób serca
Wpływa na układ nerwowy i hormonalny
Wzmacnia kości


Mleko z nasion (z konopi, z nasion słonecznika albo sezamu).

Mleczko orzechowe, migdałowe, kokosowe.



Jajka są nie tylko bogate w białko i składniki odżywcze, ale podobno zjedzone na śniadanie sprawiają, że potem przyjmuje się mniej kalorii. (O jajkach pisałam m.in. tutaj)


Sery:


Twarogi ( Biały ser twarogowy przygotowywany jest z naturalnie kwaszonego mleka krowiego. Z kolei twaróg powstaje poprzez stopniowe podgrzewanie skwaszonego uprzednio przy użyciu podpuszczki mleka.) są powszechnie uznawane za :

  • dobre źródło wartościowego białka (wolnowchłanialna kazeina) oraz
  • dobrze przyswajalnego wapnia.
  • zwalczające głód (zawiera aminokwasy regulujące ośrodek głodu i sytości)
  • mają niską zawartość tłuszczu (w serze chudym jest znacznie mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, D, K), niż w serach półtłustym i tłustym.)
 
Sery żółte

  • bogatsze w wapń (cztery plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń) oraz witaminę D
  • zawartość tłuszczu w serach żółtych to średnio 23 – 30%
  • mają więcej sodu i fosforu niż białe.
  • zawierają chrom


Serek wiejski (z obniżoną zawartością tłuszczu) Twarożek ten wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych - w języku angielskim nosi on nazwę cottage cheese.Robi się go z mleka krowiego, tworząc specjalnie, termicznie obrobione ziarenka twarożku, które są zanurzone w delikatnej, słodkawej śmietance.

  • mają mnóstwo białka a mało kalorii i tłuszczu.
  • nie zawierają cukru, barwników czy aromatów, ani konserwantów (jednak przed zakupem warto sprawdzić etykietę)
  • dobry i świeży serek wiejski będzie ''wodnisty'' , serek który stoi już jakiś czas będzie bardziej ''zbity''.


Osobiście uważam że nabiał powinien być zjadany w umiarkowanych ilościach,a mleko warto wyeliminować całkowicie!


Nabiał,tabela kalorii.


9 komentarzy:

  1. W sumie jedynie kefiru i maślanki brakuje w mojej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój fawotyt to ostatnio jogurt grecki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biały ser rządzi w mojej diecie! Nic mi bardziej nie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zbiór mega przydatnych informacji :) choć nie wolno przesadzać z nabiałem, polecane jest spożycie do 150 g dziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie przydatny wpis!
    musze koniecznie spróbować się przekonać do maślanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto poczytać dla odświerzenia informacji i uzupełnić wiedzę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...