środa, 15 maja 2013

Top produkty w zdrowym odżywianiu cz.III (kasze,ryż).

Produkty zbożowe cz.I:


Strona na której znajduje się opis poszczególnych zbóż: klik


Kasze to nasiona zbóż, oczyszczone z niejadalnych części ziarna czyli najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek pozostają nienaruszone. W zależności od rodzaju zboża.

W zależności od stopnia rozdrobnienia rozróżnia się następujące rodzaje:

krupa (całe ziarno pozbawione łuski i czasami polerowane),
kasze łamane (całe pozbawione łuski ziarno podzielone na mniejsze części) i
drobne (powstają w wyniku polerowania wcześniej połamanych ziaren).


  • Kasza jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Im grubsza kasza, tym więcej błonnika.
  • Zawiera niski indeks glikemiczny.
  • Dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak:magnezu, cynku,wapnia, żelaza, potasu i witamin z gr. B.
  • Łatwa, szybka i tania.
  • Zapobiega łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka.

 

Kasza gryczana uznawana jest za najzdrowszą. Wytwarzana jest z ziaren gryki, można ją spotkać, jako paloną i niepaloną, najczęściej spotyka się tą pierwszą. Kasza gryczana jest dobrym źródłem białka roślinnego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadów i dań z warzyw, zastępując kluski czy ziemniaki.

  • Kasza gryczana zawiera dużo składników mineralnych oraz węglowodanów złożonych.
  • Jest bogata również w witaminy B1 i P, a także wapń, żelazo, fosfor i magnez.
  • Oczyszcza jelita (pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek jedzenia)


 

Kasza jęczmienna jest źródłem witaminy PP oraz błonnika. Najczęściej dodawana jest do zup i słodkich legumin, czyli deserów takich jak kisiele czy budynie.

  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
  • pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry
  • pomaga w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii.




Kasz jaglana Otrzymywana jest z nasion prosa.Nazywana Królową kasz. Jest źródłem krzemu, witamin z grupy B , lecytyny oraz substancji mineralnych: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula.

  • Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
  • Jest zasadotwórcza
  • Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.
  • Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
  • Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
  • Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.



Kasza kukurydziana jej główne zalety to zawartość witamin A, B i E a także magnez, selen i potas.Idealna do zapiekanek, zup i gulaszów.
  • pomaga zachować piękną skórę,
  • podnosi odporność organizm
  • oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność.
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku



Kasza manna pozyskuje się w czasie przemiału ziaren pszenicy, jest bardzo lekkostrawna, dlatego tak chętnie podaje się ją dzieciom i osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
  • Zawartość jodu, który zapewnia odpowiednie funkcjonowanie tarczycy.
  • Zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo,kwas foliowy.



Kasza Kuskus pozyskiwana z ziaren pszenicy twardej (durum) .Często wykorzystuje się go do wypieków, deserów i sałatek. Doskonale nadaje się również do potraw mięsnych, przede wszystkim z baraniną. A przysmażony na patelni razem z warzywami, np. z dynią, tworzy niepowtarzalny bukiet smaków.

 

  • Zawiera więcej białka niż kasza manna i ryż, jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Kuskus posiada mniej błonnika niż inne kasze, przez co jest lekkostrawna.
  • Przygotowanie potraw z tej kaszy jest bardzo proste.




Bulgur jest jedną z najstarszych kasz.Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i kuskusu do sałatek i zup. Doskonale smakuje też jako śniadanie z miodem i owocami. Ma też dużo więcej od nich składników odżywczych.

  • Zawiera sporo białka.
  • Ma niski indeks glikemiczny
  • Wysoka zawartość błonnika
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu.


 

Amarantus (szarłat) podbija polską kuchnię.To świetny dodatek do zup, warzyw faszerowanych, gulaszu oraz sałatek.

  • Zawiera sporo świetnie przyswajalnego białka. Pod tym względem przewyższają nasiona kukurydzy, soi, a nawet mięso i dorównują przetworom mlecznym.
  • Wyróżnia się wysoką zawartością skwalenu. Substancja ta opóźnia starzenie się organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu.
  • Działa jak naturalny antybiotyk, ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
  • Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Ma sporo skrobi, która jest nawet pięć razy łatwiej przyswajalna niż skrobia kukurydziana. Dlatego dania z amarantusem mogą być świetnym zastrzykiem energii tuż przed intensywnym wysiłkiem fizycznym .
  • Zawiera dużo wapnia oraz żelaza.
  • Nie zawiera glutenu.



Ziarna quinoa (komosa) Uważa się ją za najstarsze znane zboże.
Można je gotować jak ryż. Dobrze komponuje się z rodzynkami i suszoną żurawiną, może być też podawana z warzywami strączkowymi lub orzechami.

  • Zawierają dwa razy więcej błonnika, białka i żelaza niż ryż brązowy.
  • Ma dużo lizyny, która odnawia tkanki.
  • Jest źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu oraz witaminy E.
  • Nasiona komosy mają więcej tłuszczu niż inne zboża, jednak to najzdrowsze kwasy tłuszczowe omega-3.
  • W komosie nie ma też niekorzystnego, zawartego w ziarnach wielu zbóż, glutenu.
  • Jest bogatym źródłem flawonoidów substancji o właściwościach przeciwutleniających, które działają przeciwzapalnie i skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki.



Ryż. Zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, a także witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy . Najzdrowszy jest ryż brązowy, a także czarny, ponieważ zawierają najwięcej wartości, a ten ostatni nawet ma właściwości antyrakowe. Jednak pozostałe także mają swoje zalety. Można je dobierać pod kątem dania.


  • pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pobudza trawienie,
  • neutralizuje nadmiar soków w żołądku,
  • wzmacnia odporność,
  • korzystnie wpływa na serce.
  • stanowi on doskonałe źródło białka, które pomaga zbudować mięśnie.
  • niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie.

Długość ryżu:

Długoziarnisty ma podłużne ziarna, gotuje się na sypko. Uniwersalny dodatek do dań mięsnych, drobiu, zapiekanek, sałatek.
Średnioziarnisty. Jego ziarna w czasie gotowania stają się kleiste. Czarny, słodkawy zwany jest puddingowym, biały będzie dobry np. do paelli, deserów,risotta, farszów.
Krótkoziarnisty. Jego okrągławe ziarna po ugotowaniu są miękkie i kleiste. Doskonały do risotto, sushi, deserów.



Ryż brązowy (naturalny, pełnoziarnisty). Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor, wapń, żelazo i błonnik.

  • Ziaren nie poddaje się polerowaniu, usuwa się z nich tylko niejadalną łuskę. Jasnobrązowy kolor zawdzięczają pozostawieniu okrywy owocowej i zarodka, które są eliminowane w procesie produkcji ryżu białego.
  • Może mieć różną długość ziarna.
  • W porównaniu z ryżem białym jest mniej słodki.
  • Doskonale nadaje się do potraw mięsnych, w szczególności drobiowych,rybnych, sałatek a także do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.
  • Jego ziarna są wolno trawione, co powoduje uczucie sytości na długi czas.
  • Ryż Brązowy jest mniej kaloryczny od ryżu białego.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny poleca się go osobom chorym na cukrzycę.
  • Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poziom cukru we krwi.


Ryż parboiled .

  • Zawiera białko roślinne,błonnik, witaminy z grupy B oraz dostarcza składników mineralnych takich jak: wapń i żelazo.
  • Jest poddawany krótkiej obróbce termicznej, co pozwala mu zachować więcej wartości.
  • Po ugotowaniu ma wyrazisty aromat, jest lekki, sypki i nigdy się klei.
  • Można go stosować do wszystkich dań: zup, sałatek, potraw rybnych i mięsnych a także w słodkich deserach 
i przekąskach.

Ryż Dziki nazywany kawiorem ryżu,ryżem czarnym kanadyjskim lub indiańskim to nasiona trawy, a nie ryż o podłużnym czarno brązowym ziarnie i wyczuwalnym orzechowym aromacie. Jest bogaty w substancje mineralne i witaminy. Pod tym względem jest nawet cenniejszy niż ryż brązowy. Zawiera dużo białko, potas, fosfor, witaminy z grupy B.

  • Jest naturalnym źródłem białka roślinnego
  • Idealny do przystawek i wykwintnych dań głównych. Komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami, dzikim ptactwem i owocami morza. Wykorzystywany jest także do sałatek i egzotycznych potraw.
  • Zwykle łączy się go z innymi odmianami.

Ryż czarny

W Chinach go spożywać mógł tylko cesarz. Tak samo jak ryż brązowy i czerwony jest niełuskany. Zawiera podobną do ryżu brązowego ilość składników odżywczych, z tą różnicą, że jest bogaty w przeciwutleniacze które neutralizują wolne rodniki. Jego barwa po zagotowaniu zmienia się z czarnej na fioletową.


Ryż basmati. Ma orzechowy aromat i długie, śnieżnobiałe ziarna, które nigdy się nie kleją. Ryż Basmati idealnie sprawdza się jako baza do potraw ryżowych oraz jako pyszny dodatek do dań. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza i warzywnymi sałatkami.


Ryż jaśminowy. Jego długie ziarna po ugotowaniu są lekko kleiste i mają delikatny aromat kwiatów jaśminu.


Biały można go używać zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz rybnych.


Arborio, carnaroli ten ryż stosuje się w potrawach kuchni włoskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do Risotto.W czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość.

Należy go spożywać w towarzystwie chudego mięsa, ryb oraz dużej ilości warzyw.



Który ryż wybrać.



1 komentarz:

  1. nie nadazmzczytaie wpisow ;)tyle tutaj inspiracji ikopania wiedzywielie dzieki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...