piątek, 17 maja 2013

Top produkty w zdrowym odżywianiu cz.V. (bakalie,orzechy,oleje,)


Bakalie to smaczne i zdrowe przekąski.Należy jednak uważać ze względu na zawartość cukrów(optymalna ilość to np.garść).Jednak dobrze jest zamienić kaloryczną czekoladę na bakalie, na przykład orzechy czy migdały. Bakalie zawierają: błonnik,zdrowe tłuszcze,węglowodany,beta karoten,witaminy z grupy B,witaminę A,C,E.






Suszone owoce,

Papaja
  • przyśpiesza przemianę białek,
  • podnosi odporność organizmu,
  • stosowany jako afrodyzjak ,wzmaga siły miłosne.


Daktyle zawierają witaminę A, wapń oraz żelazo i niewielką ilość witamin B1, B2, PP, C. Są wysokoenergetyczne.
  • poprawiają pamięć,
  • pomagają leczyć przeziębienia i bóle głowy.
  • mają właściwości wykrztuśne,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • lekko przeczyszczają,
  • łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy.


Ananasy zawierają bromeline, która
  • przyspiesza trawienia,
  • likwiduje stany lękowe,
  • zmniejsza uczucie niepokoju.


Banany w ich skład wchodzą: fosfor, witamina A,C, B1, B2, B6.
  • regulują gospodarkę wodną organizmu
  • pomagają odtruć,
  • ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.


Śliwki są bogate w wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C.
  • mają właściwości uspokajające,
  • ograniczają wchłanianie wysokokalorycznych węglowodanów,
  • dzięki pektynom likwidują zaparcia,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • oczyszczają organizm z toksycznych substancji.


Figi zawierają dużo magnezu,potas i fosforu, a także wapń,
  • regulują pracę tarczycy,
  • przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.
  • chronią przed zapaleniem dróg oddechowych.
  • pomagają rzucić palenie.

Morele zawierają potas, żelazo, wapń beta karoten oraz bor.
  • korzystny wpływ na pracę serca,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • leczą anemię oraz choroby oczu.
  • utrzymują odpowiedni poziom estrogenów
  • poprawiają odporność,
  • łagodzą bóle mięśni,
  • poprawiają wygląd skóry
  • wzmagają potencję.


Rodzynki zawierają błonnik, żelazo, potas, wapń, cynk,bor magnez,witaminy A, C, E i z grupy B. Są lekkostrawne. Rodzynki poleca się sportowcom oraz osobom prowadzącym bardzo aktywny tryb życia.
  • wzmacniają odporność fizyczną,
  • poprawiają pracę serca oraz mózgu.
  • wzmacniają kości
  • mają korzystny wpływ na na płuca, żołądek i jelita.
  • mogą pomóc rzucić palenie


Żurawina źródło witaminy A i C, witamin z grupy B. Zawiera karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy,
  • Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą.
  • mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie;
  • zapobiegają próchnicy i chorobom dziąseł
  • są naturalnym remedium na zakażenia układu moczowego poprzez zakwaszanie moczu,
  • zwalczają wirusa opryszczki
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL.
  • zapobiegają nowotworom
  • usuwają wolne rodniki




Ziarna i orzechy:

Orzechy są źródłem zdrowego tłuszczu, zawierają kwasy Omega-3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone,a także białka i błonnika.

Są doskonałym źródłem takich witamin, jak : witamina C,witamina E,witamina B,witamina PP,witamina D.

Są bogate w magnez, wapń, potas, fosfor,żelazo.


  • obniżają poziom cholesterolu,
  • chronią serce i mózg
  • dobre źródło białka, witamin i minerałów. ,
  • wspomagają zdrowie układu krwionośnego.
  • lepszy wygląd skory.paznokci i włosów (dzięki witaminie E).
  • poprawiają koncentrację, (magnez).
  • sprzyjają wzrostowi mięśni i daje siłę fizyczną.



Orzechy Laskowe zawierają tłuszcz(przewagę stanowią bardzo ważne nienasycone kwasy tłuszczowe), białka, cukry oraz witaminy głównie E,B1, B2, PP i C, błonnik i sole mineralne wapń i potas.
  • wzmacniają śledzionę i żołądek,
  • poprawiają jakość krwi
  • wzmacniają układ nerwowy,
  • zalecane przy intensywnej pracy umysłowej.



 

Orzechy Włoskie są bogatym źródłem białka, witamin ( zwłaszcza bardzo dużo wit. C ), składników mineralnych(fosfor, wapń, magnez i potas). i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3

  • mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu,
  • są środkiem oczyszczającym krew i wzmacniającym,
  • łagodzą stany zapalne i ból,
  • nawilżają płuca i jelita,
  • odżywiają nerki i mózg

 

Orzechy arachidowe (fistaszki,ziemne) to roślinny strączkowe rosnące pod ziemią bogate w błonnik cynk, fosfor, witaminy z grupy B potas, magnez, selen, witamine E i niacyne (witamina PP) .

Mają właściwości, które zastępują białko zwierzęce, dlatego są świetne dla wegetarian. Powinny je jeść także osoby aktywne.



Nerkowce zawierają magnez,cynk


  • podkręcają libido
  • redukują stres i niepokój.
  • pozwalają zmniejszyć huśtawkę nastrojów.
  • podwyższają poziom testosteronu,


Masło orzechowe (naturalne, bez cukru) zawiera białka, tłuszcze jednonienasycone, witamina E, niacyna, magnez

  • pomaga odbudować mięśnie
  • zapobiega zmarszczkom, chorobom krążenia

Unikać należy słodzonego masła orzechowego

Masło orzechowe w połączeniu np. z pieczywem chrupkim, ciasteczkami ryżowymi, omletem to niezła porcja tłuszczów nienasyconych. Takie przekąski, oprócz wartości odżywczych, mają jeszcze jedną wielką zaletę: zmniejszają apetyt, powodują sytość i nie ma się ochoty sięgać po dania wysokokaloryczne.



Migdały zawierają wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2, PP,Ea także potas,magnez,żelazo i cynk 


  • obniżające poziom cholesterolu we krwi
  • poprawę pamięci i koncentracji
  • zwiększają wydzielanie serotoniny /hormonu zadowolenia/
  • wpływają na cerę, włosy, paznokcie
  • wpływają korzystanie na układ nerwowy

Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony.



Wiórki kokosowe zawierają dużo białka i żelaza, dlatego poleca się je zwłaszcza wegetarianom. W ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy, potas, witamy B i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.Są wysokokaloryczne. 


  • regulują one pracę układu trawiennego,
  • poprawiają perystaltykę jelit.



Pestki słonecznika zawierają duże ilości witaminy B1witaminy A, B3, D, E związki mineralne, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe.


  • zapobiegają zmęczenia mięśni. ,
  • bardzo cenne dla układu nerwowego.


Pestki dyni zawierają dużo cynku i lecytyny, poza tym sole mineralne, błonnik, białka, enzymy i żywice. Zawierają również dużo oleju i witaminy A, B9, B15.

  • korzystnie wpływają na pracę mózgu,
  • regulują również /przyspieszają/ przemianę materii.
  • polecane na problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów.

Najlepszym sposobem na czerpanie wszystkich korzyści z pestek dyni jest jedzenie ich na surowo.



Sezam zawiera duże ilości tłuszczu, kwas linolowy i białka,wiele witamin i składników mineralnych. 


  • wskazany w okresie dojrzewania .
  • tonizuje płyny wewnętrzne,
  • wzmacnia wątrobę i nerki,



Siemię lniane (len)

Dobre jest siemię lniane mielone,które dodać można do jogurtu,mleka czy nawet soku lub można prażyć całe ziarenka np. na patelni. 


  • Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, nienasycony kwas tłuszczowy omega-3, cynk,fitoestrogeny,flawonoidy,lecytyne,magnez, wapń, i żelazo.
  • może pomóc w opanowaniu dominacji estrogenu, a także wynikającego z niej zatrzymywania wody
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym.
  • właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne.
  • poprawia perystaltykę jelit


Mak są niezwykle bogate w błonnik oraz witaminy A, C, D, E. Zawierają też wapń, magnez, żelazo i potas. 


  • Mak dobrze wpływa na trawienie,
  • wiąże cholesterol.

 

Pistacje

Podobnie jak orzechy włoskie, dzięki zawartości białka, wapnia, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, 


  • korzystnie wpływają na skórę, paznokcie, włosy oraz dziąsła.
  • wzmacniają wątrobę i nerki,
  • oczyszczają krew,
  • nawilżają jelita, wzmacniają perystaltykę jelit (polecane przy zaparciach);
  • są istotnym środkiem wzmacniającym organizm;
  • najlepiej działają niesolone;

Orzechy i Nasiona,tabela kalorii.




Oleje:


Oliwa z oliwek jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki fitochemiczne,witamina E

  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wzmacnia system immunologiczny organizmu
  • pomaga szybciej spalić zapasy tłuszczu


Oleje roślinne z awokado,kokosowy,z pestek winogron,palmowy,kukurydziany,z wiesiołka,sezamowy,z nasion dyni,z orzechów,lniany,rzepakowy.(Tutaj dokładny opis)

  • Zawarta w nich witamina E wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia serce i układ krążenia oraz opóźnia starzenie się organizmu.


Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

  • Wspomaga prawidłowe trawienie. Olej kokosowy to wspaniale źródło zdrowych tłuszczów.


Tłuszcze,tabela kalorii.



Inne:




Zielona herbata zawarte w niej flawonoidy silniejsze niż witamina C czy E

  • wzmacnia system odpornościowy,
  • zawarte garbniki obniżają ryzyko nowotworów i innych chorób
  • działa przeciwzapalne.
  • zwalcza bakterie w układzie pokarmowym
  • poprawia trawienie
  • obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi
  • zawiera fluor chroniący zęby przed próchnicą
  • wspomaga wydalanie toksyn
  • przyśpiesza metabolizm.


Zioła (o ziołach pisałam tutaj)

  • pobudzają apetyt,
  • regulują przemianę materii,
  • pomagają zwalczyć przeziębienie,
  • wzmacniają odporność,
  • działają rozkurczowo i antydepresyjnie,
  • łagodzą wzdęcia i inne częste schorzenia.

9 komentarzy:

  1. uwielbiam bakalie wlasnie jem z jogurtem naturalnym :))) swietna notka!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo rzetelna i pomocna notka, super!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Miód, miód i jeszcze raz miód! Po prostu eliksir zdrowia i urody! <3 Pozdrawiam :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. good stuff! :) sama bakalie wciagam 'garsciami';)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bakalie to moja słabość :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) Twoje posty możnaby wydrukować i stworzyc całkiem ciekawy podręcznik zdrowego odżywiania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. w ogóle, to powinnaś się zgłosić do tego konkursu o zdrowym trybie życia (tym z mojanowafigura.pl/blogerki) - wiesz co trzeba, masz bloga,a weekend w spa to fajna nagroda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziwiam Cię za tak ogromną wiedzę. Goog job! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...