piątek, 7 czerwca 2013

Jak łączyć produkty.


Idealnie dobrane pary produktów:
  • regulują trawienie,
  • dostarczają witaminy i składniki mineralne,
  • zapewniają:zdrowsze serce, mocniejsze kości,
  • szczuplejszą talię,
  • niższy cukier,
  • lepszą odporność,
  • a nawet mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów.





Jogurt i Owoce. np. borówki i twarożek
Witamina B2 razem z witaminą A wpływa na dobry wzrok.



Jogurt i Suszone Owoce.
Szczepy bakterii, potrzebują wsparcia prebiotyków, których najwięcej jest w roślinnym błonniku. Dlatego jogurt z suszonymi owocami bardzo dobrze na układ pokarmowy.






Owsianka i Jabłka.
Owsianka zmniejsza cholesterol, jabłka natomiast działają przeciwzapalnie i uszczelniają naczynia krwionośne wpływając tym samym na zdrowe serce.


 

Warzywa i Cytryna (lub grejpfrut).
Witamina C zawarta w cytrynie pomoże wchłonąć żelazo i magnez znajdujące się w warzywach poprawiając nastrój .



Owoce i Sok z Cytryny.
Sok z cytryny pokropiony na owoc zapobiega stratom witamin, a także przeciwutleniaczy.



Zupa pomidorowa i Bazylia.
Działa wzmacniająco i uspokajająco, pomoże poprawić nastrój i koncentrację.


 

Pieczywo i Oliwa.
Pieczywo, zwłaszcza pełnoziarniste, zamiast smarowane masłem zanurzone np. w oliwie z oliwek zapobiega nowotworom.

 


Warzywa i Oliwa.
Zwiększa to przyswajanie zawartego w nich beta karotenu.


Awokado i Warzywa.
Awokado wzmacnia wchłanianie witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach.



Awokado i Szpinak.
Wpływają na lepszy wzrok dzięki witaminie A.


Kawa i Kardamon.
Nie tylko postawi na nogi. ale usunie zmęczenie i poprawi pamięć i koncentrację.


 

Jajka i Papryka.
Zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych na twarzy,pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (niezbędna do wytwarzania kolagenu), przyspiesza gojenie się ran, zapobiega trądzikowi i opóźnia starzenie się skóry.



Jajka i Brokuły ( lub pietruszka).
Wapn i witamina D zmniejszają bóle miesiączkowe.



Pomidor i Szczypiorek.
Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm,wzmocni odporność.



Wędlina i Sałata (rukola,pekińska itd.).
Mają dużo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza zawartego w mięsie.



Zielona Herbata i Sok z cytryny.
Sok z cytryny wzmaga działanie zielonej herbaty nawet o kilkanaście razy.



Nie łuskany ryż i Woda.
Woda w połączeniu z błonnikiem zawartym w nie łuskanym ryżu lub razowym pieczywie powoduje napęcznienie w żołądku i w konsekwencji zmniejszenie przyswajania tłuszczów i cukrów.



Ryba i cytryna.
Witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza, poza tym poprawia smak.



Produkty zbożowe i strączkowe.
Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Spożywane razem dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.




Produkty których nie należy łączyć:


                                        
 

Ser i mięso.
To bardzo dużo białka, ale przy okazji również tłuszczów nasyconych. Poza tym fosfor zawarty w serach ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.



Makaron i mięso.
Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość, natomiast białko zwierzęce wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych – w konsekwencji fermentują powodując wzdęcia.

 


Jajka i ryby.
Awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H, zwaną też witaminą B7 (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.



Ser i rośliny strączkowe.
Ziarna roślin strączkowych zawierają substancje, które utrudniają przyswajanie wapnia zawartego w serach.



Mleko i razowe dodatki.
Włókna razowych dodatków  sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania.

źródło


 

Herbata z cytryną.
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

 


Herbata z ciastem drożdżowym.
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Z tego powodu zamiast mocnej herbaty, kawa lub ciepłe mleko.



Pomidor z ogórkiem.
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.Najlepiej więc jeść ogóka solo, ewentualnie dodawać ogórka konserwowego lub kiszonego.



Pomidor z twarogiem.
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.

 



Kawa i herbata z nabiałem.
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.


 

Warzywa kapustne z rybami.
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.



Olej z rybami.
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.


 

Mięso z czerwonym winem.
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).


 

Jajka i ziemniaki.
Zahamowanie przyswajania żelaza i wapnia.


 

Ziemniaki i masło.


Choć oba produkty same w sobie nie są tuczące, ich połączenie staje się prawdziwą bombą kaloryczną. Dlaczego? Bo po zjedzeniu ziemniaków trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny, a ta z kolei skłania komórki tłuszczowe do magazynowania energii, którą bez trudu znajdzie w masełku. W ten sposób tworzą się nowe komórki tłuszczowe.




Powyższe traktowałabym jedynie jako ciekawostkę,bo tak naprawdę straty jakie występują podczas tych połączeń są tak znikome że raczej martwiłabym się długą obróbką termiczną warzyw przez co tracą swoje wartości,niż na połączeniu ryby z brokułem ;)










21 komentarzy:

  1. świetny wpis na stronie http://blogifit.blogspot.com/ polecilam na stronie glownej na gorze!!

    OdpowiedzUsuń
  2. cala sekcja o nielaczeniu do mnie przemawia, no moze poza czerwonym winem i miesem :) na to sie nie zgodze (bo lubie steka popijac winkiem), ale o reszcie bede pamietac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pojęcia, że nie należy łączyć kapusty z rybami. Reszta gdzieś tam się przewinęła, ale o części już nie pamiętałam. Dobrze, że zebrałaś to w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cześć :)
    nominowałam Cię do Liebster Blog, więcej u mnie.
    pozdrawiam,
    summer-body.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny post;) bardzo pomocny;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako, że jestem wzrokowcem, najbardziej przemawiają do mnie grafiki. Naprawdę dobry post! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten post, jest bardzo przydatny i wiele nowego się dzięki niemu dowiedziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciastka to lepiej z niczym nie łączyć, a najlepiej nie z ustami :D . Super post, dzięki obrazkom jest to o wiele bardziej przystępne i prostsze do zapamiętania. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja tak lubię kanapkę z pomidorem i twarogiem :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wpis :) Wielu rzeczy się dowiedziałam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że Twój blog to kopalnia wiedzy na temat zdrowego odżywiania i będę tu na pewno częstym gościem :) Właśnie staram się wprowadzić kilka zmian do swojego życia. Dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Warto to wydrukować i trzymać na lodówce :) będziemu tu często wpadać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dzięki za przypomnienie o tych łączeniach :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. I tak większości osób nie przestrzega "nie łączeń" ziemniaki i masło czy np. ziemniaki i jajko, albo cytryna z herbatą to klasyki Polaków :) Ale artykuł naprawdę ciekawy wiele się dowiedziałem, jednak za bardzo lubię pomidora z serem żebym zrezygnował z tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O części wiedziałam, niektórych nie znałam. Na pewno jestem teraz mądrzejsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Yyyyyy, wiedziałam tylko o herbacie z cytryną i pomidorze z ogórkiem..
    Dzięki wielkie!;)
    Twoja wiedza jest nieoceniona!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nieeeeeeeeeeeeeeee:-|
    dlaczego nie można łączyć ryby z brokułami? smutno mi teraz;-) moje życie straciło smak rybno-brokułowy...

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny post. Wiele się dowiedziałam. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...