wtorek, 13 sierpnia 2013

Dobrodziejstwa herbaty.


Początki herbaty sięgają 5000 lat wstecz i jej długa i ciekawa historia sprawiła iż jest to drugi po wodzie najchętniej pity napój na świecie.

Jak głosi legenda, herbatę odkryto przez przypadek. Trzy tysiące lat p.n.e. herbaciany listek wpadł po prostu do filiżanki z wrzątkiem przeznaczonej dla chińskiego cesarza. Ten wypił napar i od razu się w nim rozsmakował. I tak herbata zajęła honorowe miejsce na cesarskim stole.

Początkowo pijano ją głównie w Chinach gdzie stosowana była jako lekarstwo na wiele dolegliwości, zwłaszcza herbata zielona.

Do Europy trafiła dopiero w XVII wieku dzięki Holendrom. Sprytni kupcy chińscy sprzedali im partię herbaty sfermentowanej, według nich zepsutej. Co ciekawe, właśnie tak przetworzone liście herbaciane robią na naszym kontynencie karierę.

W Polsce słowem herbata określa się napary z rożnych roślin, kwiatów czy owoców.

Na całym świecie wytwarza się setki różnych gatunków herbat, wszystkie z liści tej samej rośliny Camellia Sinensis (kamelii chińskiej), czyli po prostu z krzewu herbacianego. 







Herbata:

  •  dzięki roślinie Camelia sinensis bogata jest w: witaminy(A, B1, B2, C, E i K),garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy oraz polifenole i minerały (fluor, wapń, mangan, miedź, selen,żelazo, cynk, potas i magnez).
  • Pobudza jak kawa. Zawarta w niej teina działa jak kofeina. Poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację.
  • Chroni serce. Herbaciany napar jest bogatym źródłem polifenoli. Substancje te wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Obniżają też poziom złego cholesterolu (LDL). Dzięki temu zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia.
  • Reguluje trawienie. Napar mocnej herbaty łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dlatego jest najczęściej stosowany przy niestrawności.
  • Wzmacnia zęby. Herbata ma mnóstwo fluoru. Szklanka aromatycznego naparu pokrywa około 10 procent zalecanej dziennej dawki tego pierwiastka. Chroni on zęby przed próchnicą.
  • Łagodzi podrażnienia oczu. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Chłodny napar zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz zmęczeniu oczu.
  • Dba o urodę. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy herbata wspomaga regenerację cery. Kompres nawilża i odświeża skórę, a płukanie włosów w naparze wzmacnia je i nadaje im połysk.
  • Jednak sposób, w jaki działa na organizm, zależy zarówno od jej rodzaju, jak i sposobu parzenia.

                                        



W zależności co, z którego miejsca krzaczka się zbierze oraz jakim procesom jest to poddawane(fermentowanie, skręcanie, suszenie, więdnięcie) uzyskuje się jeden z poniższych gatunków:


-Biała herbata (eliksir młodości) jest zdecydowanie najdroższą odmianą. Powstaje z młodych pączków liści krzewu herbacianego, a przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują srebrny kolor ,a napar ma kolor jasnosłomkowy.Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.

Właściwości białej herbaty:

  • Ma właściwości antyoksydacyjne trzykrotnie wyższe niż herbata zielona.
  • Ma dużo witaminy C i kofeiny, pobudza a także wzmaga koncentracje.
  • Zawiera polifenole dzięki czemu chroni przed atakami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma ich dwukrotnie tyle co herbata zielona i dwunastokrotnie co sok pomarańczowy dlatego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.
  • Naukowcy znaleźli w białej herbacie także duże ilości substancji, które utrzymują skórę gładką i jędrną.
  • Biała herbata dodawana jest również do kosmetyków, gdzie koi podrażnienia skóry oraz delikatnie nawilża. Rozświetla skórę, nadając jej blasku i witalności.
  • Wpływa na obniżenie cholesterolu.
  • Gasi pragnienie i doskonale nadaje się na gorące dni. Ma działanie orzeźwiające.
  • Polecana dla osób pracujących umysłowo w upalne dni.
  • Redukuje napięcie i stres,odpręża.
  • Chroni naczynia krwionośne i serce.

Parzenie białej herbaty: Parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 10 minut.



-Czarna herbata czyli herbata fermentowana. Dojrzałe liście krzewu herbacianego pozostawia się, by zwiędły. Potem poddaje się je fermentacji i suszy. Dopiero wtedy herbata zyskuje niepowtarzalny aromat i smak.

Herbat ekspresowych powinno się unikać ,gdyż są one produkowane z pyłu herbacianego który jest odpadkiem, resztką pozostałą z liści. Zawiera on niewiele aromatu przez co musi być on dodawany. Takie herbaty maja też duże ilości sztucznych barwników gdyż same z siebie nie są w stanie zabarwić wody.

Najlepszym wyborem są zawsze herbaty w liściach.


 

Właściwości czarnej herbaty:
  • Zawiera spore ilości teiny (ma takie samo działanie jak kofeina). Mocna, stawia na nogi lepiej niż kawa. Może jednak zmniejszać wchłanianie białka i żelaza oraz niektórych minerałów, dlatego lepiej nie popijać nią posiłków (jeśli już dodać wtedy kilka kropel cytryny lub mleka, by zmniejszyć ten niekorzystny efekt lub wybrać herbatę Rooibos).
  • Zawiera duże ilości fluoru, wspomagającego walkę z próchnicą. Jednak jeżeli jest zbyt mocna, może osadzać się na zębach, powodując ich ciemnienie. Dlatego należy myć zęby po jej wypiciu lub przynajmniej wypić szklankę wody.
  • Zmniejsza ryzyko zawału.
  • Usprawnia krążenie krwi, a tym samym odżywia mięsień sercowy.
  • Pomocna w leczeniu niestrawności oraz zatruć pokarmowych.
  • Obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu.
  • Wraz z dodatkiem mleka (popularna bawarka) zapewnia 1/5 dziennego zapotrzebowania wapnia.

Bawarka:Herbata z mlekiem którą można wzbogacać różnymi dodatkami: cynamonem, rumem, miodem lub cukrem pudrem.

Przyrządzanie:
Podgrzanie mleka, a następnie dodanie do niego naparu herbacianego.
Druga metoda stosowana jest najczęściej w Wielkiej Brytanii. Polega ona na zalaniu liści herbaty gotującą się wodą, następnie po kilku minutowym parzeniu, przelewa się herbatę do filiżanek i dodaje mleka w ilości według uznania.
Najczęściej herbatę z mlekiem przyrządza się na bazie czarnej herbaty, ale nie jest to jedyny dopuszczalny gatunek (można trochę poeksperymentować i zobaczyć jaki gatunek będzie najbardziej pasować).

 

Parzenie czarnej herbaty:Herbatę parzy się jednokrotnie, w wodzie o temperaturze 100 °C, chińską nie dłużej niż 5 do 7 minut, indyjską i cejlońską 2 do 5 minut. Częstym błędem jest używanie zbyt chłodnej wody. Herbaty tej nie powinno się parzyć zbyt długo, powoduje to wzrost ilości teiny a spadek kofeiny i teofiliny a przez to zanika jej pobudzające działanie.


 

-Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat.
Występuje w wielu ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem.

Właściwości zielonej herbaty:
  • Herbata zielona zawiera duże ilości witamin (między innymi C, K, E) i minerałów.
  • Działa doskonale na układ krwionośny regulując ciśnienie.
  • Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie.
  • Chroni przed reumatyzmem a także zmniejsza jego natężenie.
  • Ma działanie antybakteryjne.Jest dobrym środkiem leczniczym w chorobach o podłożu zapalnym (grypa, biegunka, stany zapalne śluzówki ustnej lub dziąseł). EGCG znajdujące się w zielonej herbacie, pomaga podnosić odporność organizmu.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga proces trawienia,oczyszcza organizm z toksyn i likwiduje wolne rodniki.Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, neutralizuje nadkwaśność gastryczną.
  • Wybiela zęby,pomaga zapobiegać próchnicy. Dodatkowo jest naturalnym źródłem fluoru, który wzmacnia ochronę zębów,a także wzmacnia kości.Zawarty w herbacie fluor korzystnie wpływa na układ kostny, a epigalokatechina EGC pobudza wzrost aktywności enzymu, przyczyniającego się do mineralizacji oraz wzrostu kości nawet o 79%.
  • Zużyte liście z zaparzonej herbaty w ciepłej wodzie nadają się do moczenia stóp zapobiegając infekcji bakteryjnych i grzybiczych.
  • Napar zielonej herbaty można zastosować jako środek zmniejszający podpuchnięte oczy, wynikające ze zmęczenia lub nie przespanych nocy. Wystarczy dowolny, czysty wacik zanurzyć w zielonej herbacie i następnie umieścić go na twarzy na 5,15 minut.
  • Działa pobudzająco dzięki zawartej w niej kofeinie. Należy parzyć ją 2,3minuty by wydobyć z niej działanie pobudzające.
  • Wspomaga odchudzanie.Zwiększa nawet o 7% spalanie tłuszczu podczas aktywności, przyśpiesza przemianę materii, zapobiega otyłości, a tym samym pomaga w kontrolowaniu wagi.
  • Poprawia koncentrację dzięki związkom psychoaktywnym, które pomagają się skupić.
  • Działa antystresowo.''Regularne picie zielonej herbaty poprawia samopoczucie, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję o 44%. Za pozytywne działanie zielonej herbaty odpowiada prawdopodobnie jeden z aminokwasów w niej zawarty , teina''.
  • Substancje zawarte w zielonej herbacie przeciwdziałają wolnym rodnikom, które są sprawcą starzenia się.
  • Zapobiega wielu chorobom.
  • Warto też wiedzieć, iż zieloną herbatę można używać do płukania ust, dzięki czemu pozbędzie się nieświeżego oddechu.
  • Wpływa dobrze na wzrok.

Parzenie zielonej herbaty:Parzy się do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 °C, przez 3 minuty.
Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające,smak staje się łagodniejszy.
Można drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu wydłużając go do 8 minut.
Herbata zachowuje swoje właściwości jeżeli przed właściwym parzeniem, zaleje się wrzątkiem naczynie do parzenia rozgrzewając go.



-Czerwona herbata (Pu erh): Obróbkę zaczyna się od więdnięcia liści, następnie przechowuje się ją w wiklinowych koszach od czasu do czasu potrząsając, ułatwia to późniejszy proces fermentacji. Podczas niego związki chemiczne będące w liściach utleniają się. Po kilku godzinach proces ten zatrzymuje się susząc liście.
Najlepsze czerwone herbaty Pu erh dojrzewają nawet 50,60 lat.
Musi ''leżakować'' w odpowiednich warunkach, a proces jej produkcji musi być odpowiednio długi, gdyż tylko wtedy powstają:flawonoidyzwiązki biologicznie czynne: garbniki, alkaloidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witamina E.


Do herbat czerwonych zalicza się m.in.:
  • Rotbusch (czerwony krzew),
  • Rooibos Tee, które pomagają przy alergiach, problemach skórnych, dolegliwościach żołądkowo jelitowych oraz
  • Pu Erh Tee najbardziej znana: Czerwona herbata Pu erh, ze względu na swoje dobroczynne właściwości, nazywana jest czerwonym złotem, eliksirem cesarza, czy "mordercą tłuszczu".

Właściwości czerwonej herbaty:

  • Oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Osoby, które regularnie piją czerwony napar, w ciągu miesiąca tracą nawet 5 kilogramów.
  • Wspomaga prace wątroby.
  • Obniża cholesterol.
  • Herbata czerwona jest też nazywana „zabójcą tłuszczu”. Dzięki zawartych w niej flawonoidach wspomaga odchudzanie, m.in. przyspieszając spalanie tłuszczu.
  • Poprawia jasność umysłu,pamięć oraz uspokaja.
  • Czerwona herbata, przede wszystkim liściasta pu erh, zawiera dużo więcej mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka niż herbata czarna.
  • Łagodzi skutki spożycia alkoholu. Co ciekawe, regularne picie trunku poprawia także .

Parzenie czerwonej herbaty:Na jedną filiżankę użyć niepełnej łyżeczki liści Pu Erh,zalać wodą o temperaturze 95°C. Parzyć 3,5 minut. Czas można wydłużać o minutę przy kolejnych parzeniach.

Te same liście można wykorzystać dwu, trzykrotnie. Najlepiej nie dodawać cukru, bo napar traci lecznicze właściwości.



-Herbata niebieska (Oolong): zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie.Często mówi się o niej jako herbata pół fermentowana lub niedofermentowana.

Istotnym faktem jest to że herbata oolong zawsze jest w postaci całych liści. Nigdy nie są one skręcane i łamane.
                                                                                     
Właściwości herbaty Oolong:

  • Zapobiega powstawaniu próchnicy.
  • Zawiera dużo większość ilość katechin niż czarna herbata, które mają właściwości antybakteryjne.
  • Zbawiennie wpływa na ciśnienie.

Parzenia herbaty Oolong:Można ja parzyć nawet czterokrotnie, w temperaturze 90 °C, przez 3 do 4 minut, ostatni parzenia można wydłużyć.


 

-Żółta herbata jest odmianą równie rzadką co herbata biała. Poszukiwana przez koneserów, w Polsce mało znana.

Proces produkcji zbliżony jest do herbaty białej, zbiera się młode pączki ale też i liście. Następnie są one poddane procesowi więdnięcia i fermentacji tzw. men dui .


Herbatę żółtą określa się czasem mianem herbaty cesarskiej gdyż początkowy była zarezerwowana tylko dla cesarza Chin i jego najbliższego otoczenia.

 

Właściwości żółtej herbaty:

  • Ma doskonały wpływ na trawienie.
  • Poprawia siły witalne.
  • Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Parzenie żółtej herbaty:Parzyć można ją tylko raz w temperaturze 90 °C przez 3 minuty.


 

Herbatki ziołowe:
 

Rumianek.
Według japońskich naukowców dzienne spożycie herbaty z rumianku wraz z posiłkami może przyczyniać się do zapobiegania postępowaniu hiperglikemii i powikłań cukrzycowych.
Kolejną zaletą jest obniżanie poziomu cukru także jest jego picie może być korzystne dla diabetyków.

 

Mięta.
Mięta jest skuteczna w dolegliwościach bólu brzucha czy biegunki. Wypicie filiżanki po posiłku rozluźnia przewód pokarmowy co przekłada się na lepsze trawienie.


 

Melisa.
Ma działanie uspokajające.

 

Hibiskus.
Obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu.

 

Pokrzywa.
Działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga w usuwaniu nadmiaru wody oraz zwiększa wydalanie mocznika i chlorków z organizmu. Działa wzmacniająco na włosy i paznokcie.

 

Żeń szeń.
Dla koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu.

 

Bratek.
Zawarte w kwiatach bratka flawonoidy działają moczopędnie oraz oczyszczająco, wiążąc szkodliwe produkty przemiany materii i usprawniając ich usuwanie z organizmu. Dzięki swoim właściwościom herbata z bratka pomaga zwalczać problemy skórne, stosuje się ją wspomagająco w walce z trądzikiem.


Czarny bez.
Kwiat bzu czarnego przyczynia się do poprawy krążenia krwi oraz wspomaga układ odpornościowy organizmu. To cenny antyoksydant.

 

Kwiat lipy.
Kwiat lipy działa lekko napotnie, powlekająco i osłonowo, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego. Kwiat lipy wycisza i uspokaja oraz wzmacnia organizm, szczególnie polecany jest w okresie jesienno zimowym.

 

Morwa.
Liście morwy korzystnie wpływają na zmniejszenie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, metabolizm węglowodanów, pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi.

 

Skrzyp.
Ziele skrzypu przyczynia się do mineralizacji ciała. Krzemionka utrzymuje włosy, skórę i paznokcie w optymalnym stanie. Ponadto ziele skrzypu obsługuje funkcje wydalnicze nerek.

 

Szałwia.
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Polecana dla osób mających problemy z nadmierną potliwością.






Warto zerknąć:Herbaty ziołowe i ich zastosowanie.

 

Przepisy z herbaty:

Mrożona herbata:klik.
Na orzeźwienie... gorąca herbata: klik.
herbaciarnia.pl.


Strony na temat herbaty:

http://www.przyfilizance.pl/.
http://czajnikowy.pl/.
http://morzeherbaty.pl/.


Parzenie:

Temperatura wody: klik.
Strona która ułatwi parzenie herbaty: klik.
Akcesoria do parzenia : klik.

9 komentarzy:

  1. Ty moja kochana Settereczko :) kiedy Ty znajdujesz czas na takie dlugie i rzetelne wpisy? jestes niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem gdzieś tam się znajdzie chwila:)

      Usuń
  2. Ostatnio jęczałam komuś, że potrzebuję kompendium na temat herbat i ziółek, a to proszę! Wszystko jasno i na temat, dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym spróbować tej niebieskiej, pierwszy raz o niej słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również nie słyszałam o niebieskiej herbacie. Na co dzień lubię wypić filiżankę zielonej z łyżeczką miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile informacji :D Przez te upału już dawno nie piłam herbaty :(

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam te Twoje posty! zawsze znajdę w nich masę ciekawych informacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam tyle herbat w domu, że nie starcza mi czasu na ich picie. Uwielbiam! (;
    I obłędnie pachną. Darmowa aromaterapia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardo obszerny post, nei kazdy wie nawet jak dobrze zaparzyc zielona herbate zeby nie stracila wlasciwosci a przeciez jest taka popularna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...