środa, 7 sierpnia 2013

Równowaga kwasowo zasadowa.


Równowaga kwasowo zasadowa to stan, w którym zachowany jest stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych(zapewniają równowagę między kwasami a zasadami), warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

''Oznaczenie pH jest miarą kwasowości lub zasadowości roztworu. Potencjał wodoru jest cechą określającą czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ (odczyn kwaśny), czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- (odczyn zasadowy), czy też są one w równowadze (odczyn obojętny).''

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35 ,7,45. Gdy zakwaszenie organizmu rośnie pH maleje.


Prawidłowe pH niektórych płynów ustrojowych:

Sok żołądkowy pH 2,5,
Mocz pH 6,2,
Wydzielina pochwowa pH 4,0, 4,7,
Krew pH 7,4,
Pęcherzyk żółciowy pH 7,5, 8,8,
Sok trzustkowy pH 7,5, 8,8.






Przyczyny zakwaszenia:


  • złe odżywianie,
  • przeładowanie posiłków substancjami zakwaszającymi,
  • mało aktywny tryb życia,
  • stres,
  • nieodreagowane emocje,
  • palenie tytoniu,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • niewysypianie się,
  • przyjmowania zbyt małej ilości płynów,
  • spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych,węglowodanów, tłuszczu i cukru.
  • niedostateczna ilość produktów alkalizujących (np. owoce, jarzyny, mleko),
  • skutki uboczne niektórych leków,
  • nadmierny wysiłek,
  • zatrucia (np. metalami ciężkimi).


Objawy zakwaszenia organizmu to:


  • przewlekłe zmęczenie,
  • brak energii,
  • słaba zdolność koncentracji,
  • lęk, niepokój, ciągłe poddenerwowanie,
  • złe sypianie,
  • obniżenie popędu płciowego,
  • ciemne kręgi pod oczami,
  • szybkie męczenie się,
  • grzybice,
  • problemy ze skórą,
  • objawy „skórki pomarańczowej”,
  • zaburzenia krążenia,
  • zimne ręce i stopy,
  • bóle głowy,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom,
  • objawy przeciążenia stawów i mięśni,
  • nadkwasota i zgaga,
  • dolegliwości jelitowe (problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego),
  • ciągłe przeziębienia,
  • wypadanie włosów,
  • kruche paznokcie,
  • próchnica,
  • parodontoza,


Najdrobniejsze odchylenia w pH mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby:


  • Przewód pokarmowy: ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
  • Mięśnie i stawy: bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
  • Skóra,włosy,zęby: wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
  • Układ metaboliczny: nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
  • Układ sercowo naczyniowy: nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
  • Cały organizm: chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.



Produkty zakwaszające (kwasotwórcze):


Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 , 5,0:


  • mięsa i jego przetwory (np.wieprzowina, wątroba,wieprzowa,szynka,wołowina,cielęcina,jagnięcina),
  • cukry proste i produkty zawierające cukier,
  • kawa oraz czarna herbata,
  • mleko i jego przetwory (np.ser żółty)z wyjątkiem naturalnie sfermentowanych np. jogurt naturalny,
  • biały ryż,
  • biała mąka pszenna i produkty pochodne (np.makaron,biały chleb,wyroby cukiernicze),
  • syntetyczne słodziki (aspartam, acesulfam itd.), konserwanty, barwniki, aromaty,
  • czekolada i kakao,
  • potrawy smażone,
  • sól rafinowana biała,
  • dżem,


Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 , 6,0:


  • ryby (np.dorsz,śledź,owoce morza),
  • jaja (zwłaszcza żółtko),
  • chleb żytni,
  • płatki zbożowe i kukurydziane,
  • soki owocowe z cukrem,
  • kiełbasy i wędliny,
  • owoce morza,
  • jogurt słodzony,
  • banany zielone,
  • gryka,
  • sery pleśniowe,
  • jajka gotowane na twardo,
  • ketchup,
  • majonez,
  • szynka,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • orzeszki ziemne,
  • ziemniaki gotowane,
  • popcorn solony,
  • ryż basmati,
  • ryż brązowy,
  • sos sojowy,


Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:


  • twaróg,
  • orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe,
  • kasza gryczana,
  • makaron sojowy,
  • orzechy laskowe i orzechy nerkowca,
  • fruktoza,
  • otręby,
  • płatki owsiane,
  • chleb Graham,
  • żurawiny,
  • miód pasteryzowany,przetworzone mieszanki miodów pszczelich,
  • soczewica,
  • mleko krowie homogenizowane,
  • musztarda,
  • orzeszki pistacjowe,
  • krakersy,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona dyni,
  • orzechy włoskie,
  • borówki,
  • masło słone,
  • fasola ziarno suche,
  • mleko kozie homogenizowane,
  • oliwki konserwowe,
  • chleb razowy pełnoziarnisty,
  • suszone śliwki,


Słabsze, ale zakwaszające właściwości mają:

  • kasza jęczmienna,
  • niektóre strączkowe (soja, groch),
  • kasza jaglana,
  • rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy,ziemniaki bez skórki,
  • owoce z puszki,
  • kukurydza,
  • owies,
  • żyto,
  • melasa,

Produkty neutralne pH 7,0:


  • Masło świeże
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurt naturalny
  • Kawa zbożowa,margaryna,
  • Mleko krowie świeże,
  • Oleje roślinne (oprócz oliwy),
  • Serwatka,



Źródło produktów zasadotwórczych (alkalizujących): Świeże warzywa lub gotowane w wodzie, na parze, pieczone, wiosną, latem większe ilości surowych warzyw ,a także owoce oraz soki (z wyjątkiem np. grochu, soi).
W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają produktom smak kwaśny. Jednak z soli kwasów łatwoutleniających takich jak:kwas jabłkowy (jabłka, pomidory, śliwki) czy cytrynowy (ananasy, cytryny, pomidory), po utlenieniu pozostają kationy działające alkalizująco. 

Produkty w których występują kwasy winowy (winogrona) i szczawiowy (rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe) też nie powodują zakwaszenia organizmu. Natomiast produkty w których występuje kwas benzoesowy (borówki, żurawina) działają zakwaszająco.

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 , 8,1:


  • bakłażany,
  • dynie,
  • cukinie,
  • ogórki,
  • sałaty liściaste,
  • botwina,
  • szpinak (surowy),
  • czarna rzodkiew,
  • pietruszka,
  • rzeżucha,
  • boćwina,
  • wodorosty morskie,
  • szparagi,
  • cytryny,
  • kiwi,
  • arbuz,
  • ananas,
  • limonki,
  • mango,
  • melon,
  • marakuja,
  • gruszki,
  • papaja,
  • suszone daktyle, figi,morele,
  • rodzynki,
  • grzyby prawdziwki, kurki,
  • pieprz cayenne,
  • świeże soki,

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 , 7,1:


  • buraki,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • marchew,
  • seler,
  • pomidory,
  • chrzan,
  • kalarepa,
  • por,
  • szczaw,
  • groszek zielony słodki świeży,
  • fasola szparagowa zielona świeża,
  • pomidory,
  • szpinak (gotowany),
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • sałata lodowa,
  • kukurydza słodka świeża,
  • rzepa,
  • ziemniaki w mundurkach,
  • pomarańcze,
  • brzoskwinie,
  • dojrzałe jabłka,
  • jabłka kwaśne,
  • jagody,
  • dojrzałe banany,
  • słodkie brzoskwinie,
  • mandarynki,
  • pomarańcze,
  • maliny,
  • porzeczki,
  • grapefruit,
  • nektarynki,
  • agrest,
  • truskawki,
  • awokado,
  • dojrzałe winogrona,
  • winogrona kwaśne,kiełki lucerny,
  • daktyle świeże,
  • figi świeże,
  • czosnek,
  • zioła (świeże, zielone),
  • pędy bambusa,
  • ocet winny,

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:


  • kalafior,
  • karczochy,
  • brukselka,
  • cebula,
  • por,
  • roszponka,
  • kiełki pszenicy i orkiszu,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • śliwki,
  • rabarbar,
  • zielona herbata,
  • nierafinowane oleje: oliwa z oliwek, rzepaku, olej kokosowy, olej lniany,
  • migdały,
  • maślanka,
  • orzech kokosowy świeży,
  • stewia, ksylitol (cukier brzozowy), organiczny miód pszczeli (taki prosto od pszczelarza),
  • grzyby,
  • oliwki świeże,
  • chleb esseński,
  • chrzan,
  • sól morska i sól himalajska,
  • żółtko gotowane na miękko,
  • świeże mleko kozie i jego przetwory (niepasteryzowane),
  • soja ziarno suche,
  • sezam nasiona,
  • mleczko sojowe,
  • skiełkowane nasiona warzyw i traw,kiełki zbóż,
  • tofu,
  • syrop klonowy,
  • mąki i wypieki z quinoa (komosy ryżowej), dzikiego ryżu, gryki, amarantusa i orkiszu,
  • kasza jaglana,
  • jonizowana woda alkaliczna, 
 



Odkwaszanie organizmu:

  • Zrównoważone żywnie powinno składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych (np:100 g ryżu oraz 100 gram piersi kurczaka odkwasza się organizm poprzez spożycie 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,czy 100 g płatków owsianych i 100 g jajek poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków)

  • Stosując zasady z tego wpisu skutecznie zniwelujesz lub nawet całkiem usuniesz zakwaszenie i przywrócisz stan zasadowy.


  • Można dodatkowo włączyć:
  • ocet jabłkowy(na szklankę letniej wody ,łyżka-dwie octu jabłkowego),
  • sode (rozpuścić 1 łyżeczkę sody w filiżance ciepłej wody. Pić 2 razy dziennie przez 3 dni, żeby odkwasić organizm. Dziesięć dni przerwy i powtórzyć 3 dniowy cykl. Ze względu na niezbyt przyjemny smak, można stosować suchą sodę, wstrzymać oddech i popić ciepłą wodą.),
  • woda z sokiem z cytryny (rano na czczo i w ciągu dnia).

  • Uzupełnianie suplementami bogatych w: wapń, magnez,sód, potas,żelazo jeśli nie spożywa się naturalnych produktów alkalizujących. Dobowe zapotrzebowanie na wapń wynosi około 1 gram, a na magnez 400 mg.

  • Proszek Zasadowy doktora Auera dzięki odpowiednio dobranym składnikom przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo zasadową w organizmie.



Źródło: http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188,
http://www.sfd.pl/R%C3%B3wnowaga_kwasowo_zasadowa-t319905.html,
http://urodaizdrowie.pl/sprawdz-czy-masz-zakwaszony-organizm,
http://jejzdrowie.pl/odkwaszanie-organizmu,

9 komentarzy:

  1. Swojego czasu moja mama miała problem z nadmiernym zakwaszeniem organizmu, więc wiem, czym to "pachnie". Warto przestrzegać tych zasad.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wyobrażam sobie nie jedzenia mięcha, czekolady i tak dalej :)

    tak ! Ja uwielbiam góry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skarbie ten wpis był mi bardzo potrzebny juz sama mialam sie tym zająć ale akcja kobiece sylwetki pochłonęła mnie do reszty :) dziekuje mam podane wszystko na tacy jeestes cudowna :* kocham Twój blog, a Ciebie ubóstwiam, że tyle poświęcasz czasu na takie długie i rzetelne wpisy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twojego bloga! Zawsze znajdę tu tyle ciekawych informacji! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy artykuł, wszystkie niezbędne informacje w jednym tekście. Natomiast jeżeli chodzi o tabele, produkty jedne odbiegają od drugich np. w przypadku maślanki. Szukam rzetelnego źródła, chcę zmienić zasady odżywiania, natomiast wiele informacji które znalazłam w internecie odbiegają od siebie i to w znacznym stopniu. Proszę o doradzenie bądź skierowanie do dobrej literatury. Ps. Co sądzisz o odkwaszaniu sodą oczyszczoną?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie jest że w Internecie dostępne są różne tabele,ale myślę że w jakimś stopniu są zbliżone do siebie.Trzeba sprawdzać na kilku i wtedy zobaczysz gdzie produkty najbardziej zgadzają się ze sobą.

      Co do sody to jest ona zasadowa, bardzo dobrze sprawdza się przy odkwaszaniu organizmu i usuwaniu z niego toksyn.

      Polecam poczytać tutaj :http://www.biznesnetworking.pl/soda-taka-to-niepozorna-a-tyle-moze-ze-ho-ho/

      Jednak zamiast tego radziłabym skonsultować się z lekarzem bądź chociaż zakupić paski PH z których można odczytać poziom zakwaszenia i przede wszystkim jeśli chcesz się odkwasić wprowadź produkty zasadowe i neutralne a ogranicz zakwaszające.

      Usuń
  6. witam
    bardzo ciekawy wpis tylko powiec mi jak sprawdzić to jednoznacznie czy jestem zakwaszony czy nie? powiem że mam problemy zoladkiem tzn zgaga itd chce sie dowiedzieć czy faktycznie to zakażenie czy nie. to co trzeba zrobic badania moczu, badania krwi na ph(nie wiem czy takie są?), kupić paski lakmusowe i sprawdzić sline , a żołądek jego ph jak sprawdzić?
    jakie wyniki przesądzają o zakwaszeniu?jeden nie zgodny czy wszystkie? jakie ph powinny mieć bo spotkałem różne informacje które o tym mówiły z różnymi wartościami
    z gory dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam
    sebastian

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza jaglana jest zarowno w slabo zakwaszajacych jak i slabo zasadotworczych. Jesc czy nie jesc?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Wszelkie opinie są bardzo pomocne w prowadzeniu bloga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...